Det finns ett miljöpris!

Plockar ditt barn plast på stranden? Odlar din granne ekologiska grönsaker? eller har du gjort en miljöinsats själv? De små insatserna räknas. Nominera din kandidat till miljö- och hälsoskyddsnämndens miljöpris senaste den 7 september.

 

Vad är miljöpriset?

Miljöpriset på 30 000 kronor är till för att stimulera och förverkliga miljöinsatser i Sigtuna kommun. Idén med priset är att öka och stödja engagemanget för miljöfrågor och att bygga en hållbar värld för framtiden.

Vem kan söka priset?

Alla som bor eller är verksamma inom Sigtuna kommun – gammal som ung – kan söka priset.

Vem får priset?

Det är miljö- och hälsoskyddsnämnden som beslutar vem som ska tilldelas miljöpriset. Det finns 30 000 kronor som de antingen delar ut till en person eller flera, beroende på vilka ansökningar som kommer in.

Ansökan

Sök priset själv, eller nominera någon annan genom att fylla i formuläret längs ned på sidan.

Observera att sista ansökningsdag är 7 september 2019!

2018 års vinnare av miljöpriset

Förra året delades miljöpriset mellan den unga biodlaren Ludvig Henriksson, som gått en biodlingsutbildning och bedrev en liten biodling på fem samhällen och familjen Rosendal/Wunger på Skoby Hästgård i Rosersberg, som bland annat är självförsörjande på grönsaker under sommaren, har hönor som äter upp familjens matrester och lämnar allt gödsel från sina hästar till Fortum, som bränner det till fjärrvärme.


3 frågor till familjen Rosendal/Wunger 


Hur kändes det att vinna?
– Jätteroligt förstås och lite överraskande. Vi vet ju att det finns många i kommunen som är både intresserade och gör mycket för miljön. Men vi blev väldigt glada över den fina uppmärksamheten och det fina priset. 
Vilken respons har ni fått?
– Det är många som har uppmärksammat att vi fått priset. Vi la själva stolt ut nyheten på vår Skoby Gårds sociala medier och responsen har varit fantastisk. Det märks att intresset kring miljö och hållbarhet är stor och det är roligt att så många är nyfikna på gårdsliv och den livsstilen vi lever. 
Vad skulle ni säga till andra som funderar på att söka?
– Att leva hållbart och miljövänligt är inte bara viktigt och nödvändigt. Det ger också en högre livskvalitet. Vi tycker att kommunens sätt att stötta och supporta en hållbar livsstil är fantastiskt och förutom prispengarna som så, är uppmärksamheten både rolig och viktig. Vi planerar att använda våra prispengar som ett bidrag till en investering i teknik att samla upp och använda regnvatten. Vi har hästar och djur samt odlingar som behöver mycket vatten och regnvatten vore ett mycket bra och hållbart bidrag till den förbrukningen. 

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i

Grund till motivering


För framtida projekt, ange även:Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan