Måby vattenpark − centralt, naturskönt och lättillgängligt på samma gång

2014-09-08

Margareta Billegren i vattenparken.

Nu blir det lättare för den som går med rullator eller använder rullstol att ta del av vacker natur och djurliv. På flera natursköna platser har Sigtuna kommun konstruerat trätrallar som gör det lättare för alla att ta sig fram.

Alldeles nära där Märstaån rinner förbi Märsta station bildar ån dammar med rikt fågelliv. Området kallas Måby vattenpark. Sedan tidigare finns en spång som leder ut bland dammarna och nu har Sigtuna kommun konstruerat en ny som nås från Brobyvägen.

− För oss som använder hjälpmedel för att ta oss fram, och för alla andra också, är det här en jättefin plats, säger Margareta Billegren, medlem i Tillgänglighetsrådet.

I rådet sitter personer med olika typer av funktionshinder. Medlemmarna bidrar med kunskap om vad som kan göras för att samhälle och natur ska bli mer tillgängliga för människor med just deras typ av funktionsnedsättning.

Trevligt utflyktsmål

Det är Jan Franzén och Jochen Schreiber på stadsbyggnadskontoret i Sigtuna kommun som har lett arbetet i vattenparken.

− I änden av spången finns sittplatser och en grillhäll i metall. Platsen lämpar sig både för fågelskådning och picknick, säger Jan Franzen när han visar runt.

Del i en större satsning

Andra liknande anläggningar är utsiktsplattformen vid Oxundasjön och spänger vid sjön Fysingen och i naturreservatet Askarehage.

− Den nya spången i Måby vattenpark är ett bevis på att Sigtuna kommun verkligen arbetar med tillgänglighetsfrågor. Det är inte bara fina ord, säger miljökommunalrådet Pierre Cengiz Edstrand (MP).

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan