Resa

Pendeltåg på Märsta station. Foto: Lisa Henningsson

Transporter orsakar ca 30 % av Sveriges utsläpp av växthusgaser och resorna står för en betydande del av hushållens växthusgasutsläpp.

Långa resor med flyg ger upphov till stora utsläpp av koldioxid, men många korta bilresor har också sammantaget en stor påverkan på klimatet. Korta bilresor orsakar dessutom oproportionerligt stora utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen, eftersom det tar en stund innan katalysatorn blir varm och fungerar optimalt.

Du kan minska dina utsläpp genom att

  • Cykla eller gå istället för att ta bilen kortare sträckor. Var sjätte bilresa är kortare än 2 km - att cykla den sträckan tar max 10 min.
  • Åka kollektivt. Upplev fördelarna med att kunna använda din pendlingstid till att exempelvis läsa, arbeta eller sova.
  • Samåka! Matematiken är enkel - åker du och din granne eller kollega till jobbet i samma bil istället för varsin har ni halverat utsläppen. Man kan också hitta samåkning på nätet (även för längre sträckor), se länk till höger.
  • Ta semester på närmre håll. Fundera över om inte Sydeuropa kan vara ett alternativ till Thailand. Varför inte pröva en tågcharter, eller göra en Sverigeresa?

Medelbilen förbrukar 1,4 liter bränsle de första 5 kilometrarna efter start. Om du har 5 km till jobbet och väljer att cykla istället för att ta bilen kan du tjäna 5000 kr om året.

Kör miljövänligt

  • Välj en miljöbil, eller sälj bilen och gå med i en bilpool med miljöbilar.
  • Kör ekonomiskt - lär dig ecodriving.
  • Håll hastighetsbegränsningarna.
  • Använd motorvärmare med timer vid temperaturer under 10°. Ha inte motorvärmaren på för länge (1 timme räcker vid 0°, 1,5 timme vid -15°). Välj miljömärkt el.
  • Öka lufttrycket i däcken. Mät trycket när däcken är kalla och håll 10‑15 % högre tryck än vad som står i instruktionsboken - detta tryck kan betraktas som ett minimitryck. Om alla i bilar i Sverige hade rätt lufttryck i däcken skulle bränsleförbrukningen i landet minska med 30 miljoner liter/år. Med rätt däcktryck ökar också livslängden på däcket.

Ett sparsamt körsätt kan minska bränsleförbrukningen med upp till 20 % (beroende på hur du kör idag).

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation