Kulturskolan besökte KRIM

2013-09-16

I den vackra sommarmånaden juli for åtta elever och två lärare från Kulturskolan iväg till en internationell ungdomsfestival på Krimhalvön i Ukraina vars namn är ”Let’s change the world for the better ”.

I sexton dagar umgicks deltagare, ungdomar och vuxna från 62 nationer spridda över jordklotet, med varandra. Det är det Ukrainska ungdomslägret ARTEK som i samarbete med OSCE* bjuder in till möten över nationsgränserna. Sverige representerade av Sigtuna kulturskola.


Deltagarna från hela världen behövde bara finansiera den egna resan dit, i övrigt bjöd ARTEK på boende, mat och lägeraktiviteter. Den svenska delegationens resa kunde genomföras tack vare resebidrag från Kulturskolans föräldraförening och från Sigtuna Kommuns miljöstipendium. Trots dessa givmilda bidrag fick ungdomarnas familjer bidra med var sin peng. Innan avresan hade också de åtta ungdomarna repat in ett program som visades upp där borta under festivalen.


En av festivalens aktiviteter var ”The Etnic Fair”, ett tillfälle att visa upp och presentera sitt eget land. I det svenska tältet bjöd vi våra nya vänner på knäckebröd och Ahlgrens bilar vilket var mycket populärt. Vi hade med oss små tårtflaggor som vi gav bort och det målades flaggor både här och där på olika kroppsdelar. Vid samma tillfälle uppträdde länderna för varandra. Vi hade skapat ett ordlöst stycke med sång och dans som symboliserade värdet av att vara goda vänner och att hålla vår värld ren från sådant som ”smutsar ner”. Osämja, gräl, missunnsamhet, och att det är bättre att leva i fred och mångfald.

Varje morgon väcktes barnen av att Arteksången spelades på en inte alldeles angenäm ljudnivå. Uppvaknandet var mangrant och ögonblickligt. Sedan, innan frukost samlades alla deltagare för en ceremoni då de länder som hade sin Etnic Fair den dagen presenterades med nationalsång och flagghissning. Det var Sofia Klingsbo som hissade den svenska flaggan.

Närheten till Jalta möjliggjorde ett besök i den vackra kuststaden där ungdomarna tog tillfället att äta både pizza och hamburgare, något som inte serverades på Artek. Vattnet i Svarta havet var behagligt badvarmt och solen sken så där lagom starkt på oss sol-ovana svenskar. Ett mycket behagligt klimat i ett vackert landskap.

*OSCE står för Organisation for Security and Co-operation in Europe, en internationell organisation med rötter från det kalla kriget. Organisationen verkar för ”tidiga varningar, konflikthantering, riskhantering och återuppbyggnad i Europa”

Foto: Sigtuna kommun

 

 

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan