Vet du att

Cirka 90 procent av Sveriges befolkning över 18 år dricker alkohol.

VARANNAN VATTEN

Behåll kollen-drick med måtta.

Om du varvar med vatten mår du bättre

både i kväll och i morgon.

 

Alkohol är skadligt både för barn och vuxna. En faktor som däremot har betydelse är kroppsstorleken, en liten kropp har inte så mycket kroppsvätska att späda ut alkoholen med vilket gör att det går snabbare att bli berusad.

 

Smaka hemma?

Ett barn av tio som någon gång smuttat på vin eller öl tillsammans med sina föräldrar kommer att supa sig berusad före tolvårsdagen. Det visar studier gjorda i Sverige. Siffran är dubbelt så hög jämfört med barn som aldrig smakat alkohol hemma.

Folköl...

Folköl är en vanlig berusningsdryck för våra unga idag. Ibland är det någon som handlar åt sig men det vanligaste är att man köper själv. Kan man bli full på folköl? Det är lätt och tro att man inte kan bli full på en folköl, men den innehåller lika mycket alkohol som en vanlig drink.

 

Stoppa langning!

I en mellansvensk stad tillfrågades föräldrarna om deras attityder till ungdomar och alkohol.

Här nedan står fyra sätt att se på ungdomar och alkohol. Vilket av nedanstående ligger närmast Ditt sätt att se på det:

1. Det är naturligtatt 14-15-åringar är nyfikna på att pröva alkohol. Jag litar på att min son/dotter dricker på ett ansvarsfullt sätt.

2. En 14-15-åring är så pass vuxen att han/hon själv fär stå till svars för sina handlingar. Vill de dricka alkohol så gör de det , oavsett vad vi vuxna gör och säger. Det har hänt att jag givit min son/dotter alkohol att dricka hemma, för att det inte ska kännas så spännande. På så vis har jag kontroll över vad de dricker och risken att de skaffar sig hembränt eller narkotika minskar.

3. Jag anser att det är helt oacceptabelt att min son/dotter dricker alkohol utanför hemmet. Däremot har det hänt /händer att vår son/dotter får smaka vin eller öl då vi själva dricker vid t.ex en helgmiddag.

4. En 14-15-åring är alldeles för ung för att överhuvudtaget befatta sig med alkohol. Jag anser att det är självklart att ungdomar under 18 år inte ska befatta sig med alkohol.

 

Av de tillfrågade föräldrarna valde 9 procent det första alternativet, 5 procent det andra, 24 procent det tredje, medan majoriteten, 62 procent, valde det fjärde och mest restriktiva alternativet.

 

Vilken föräldragrupp tillhör du?

 

 

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan