Hedersrelaterat våld

Tryck på knappen om du snabbt vill lämna sidan.

Hedersrelaterat våld och förtryck finns i många samhällen och kan ta sig olika uttryck. Ingen får behandla dig illa. Du har rätt att må bra och att söka hjälp om du behöver det.

Vad innebär hedersrelaterat våld och förtryck?

Hedersvåld och förtryck handlar om att det finns krav på att alla i familjen måste följa vissa regler för att inte förstöra familjens rykte och anseende, dess heder. Alla oavsett kön eller sexuell läggning kan utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld. Om du bryter mot de regler och normer som du förväntas följa kan du råka illa ut.

Hur kan hedersrelaterat våld och förtryck se ut?

Lever du i en situation där du inte får bestämma själv hur du ska gå klädd och vilka du ska träffa, vem du ska gifta dig med, om du vill skilja dig, eller vilket yrke du ska välja? Ibland kan det räcka med ett rykte om vad du eventuellt sagt eller gjort, för att råka illa ut. De som kontrollerar är oftast flera familjemedlemmar – både kvinnor och män. I allvarligare fall kan du bli utsatt för hot om våld eller våld.

Särskild sårbarhet

Är du en hbtq-person som lever med hedersnormer kan du vara extra utsatt, då något annat än heterosexualitet ofta är otänkbart. Extra utsatt kan du också vara om du har en funktionsvariation, då beroendet till den eller de som utövar våldet kan vara stort och våldet tar sig andra uttryck och kan vara svårt att upptäcka.

Vart kan jag vända mig?

Om du är utsatt är det viktigt att du vet att du inte är ensam. Vi finns här för att ge dig råd och stöd och ser till att du blir bemött med respekt och empati. Det har du rätt till.  Kontakta mottagningsenheten för vägledning.

Vid akut fara, ring alltid 112

Tryck på knappen om du snabbt vill lämna sidan.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.