Intervjuserie - Tryggare Sigtuna

Här möter vi olika personer och anställda från kommunen och hör dem berätta om sitt arbete med att göra Sigtuna kommun tryggare.

Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande

"Vad gör vi åt otryggheten?"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Trygghet. Ett vackert ord, men vad innebär det? Varför känner sig invånarna otrygga och vad kan och bör Sigtuna kommun göra åt det? Frågorna är många - liksom svaren. Först ut i den här intervju-serien är Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Olov som bland annat berättar om konfrontationen med Polisen, trygghetssatsningen på 20 miljoner kronor och om hur grov brottslighet ska förhindras

Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna

"Det är ungdomarna vi ska lägga krut på"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

"I ungdomarna finns så mycket möjligheter, kreativitet och energi, det är dem vi ska lägga krutet på. En av våra viktigaste uppgifter är att göra dem delaktiga i verksamheterna, för jag tror att när alla känner sig delaktiga så skapar det i förlängningen en upplevelse av trygghet." Det säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

Thomas Mileborn, trygghetschef

"Så här skapar vi en trygg kommun"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad gör en trygghetschef? Vad kan en kommun göra för att förebygga brott? Hur ser kommunens samarbete med polisen ut? Hur skapar vi ett tryggare samhälle? Och vad kan invånaren själv göra? Om det pratar Sigtuna kommuns trygghetschef Thomas Mileborn.

Jonas Junered, kommunpolis

"Vi tar gladeligen emot uppgifter"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flera av kommunens förvaltningar har ett tätt samarbete med kommunpolis Jonas Junered, som till och med har sitt kontor på Trygghetscenter i Märsta. Det gemensamma målet är en ökad säkerhet och trygghet.
Tack vare informationsutbyten och uppgifter om olika händelser eller utmaningar får både Polisen och kommunen en bra lägesbild och kan lättare bedöma vilka insatser som bör göras och var.
Polisen behöver också tips från allmänheten för att kunna förebygga brott, bekämpa brottslighet och skapa trygghet i samhället.

 Viktor Nekmouche, fältarbetare

Hur mår våra ungdomar del 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Viktor Nekmouche var en av Sigtuna kommuns två nyanställda fältarbetare, en position han beskrev med stor entusiasm i vårt premiäravsnitt.
Har Viktor kvar entusiasmen för sitt yrke och hur mår kommunens ungdomar? Hur är deras förutsättningar för att lyckas, vilka problem brottas de med och vilket stöd får de från vuxenvärlden? Det och mycket mer i detta uppföljningsavsnitt.

Minou Sadeghpour, stabschef

Har du en vevradio hemma?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Trygghet. Ett vackert ord, men vad innebär det? Varför känner sig invånarna otrygga och vad kan och bör Sigtuna kommun göra åt det? Frågorna är många - liksom svaren.
En som arbetar med att invånare och medarbetare ska känna sig trygga vid en eventuell kris är Minou Sadeghpour. Hon berättar bland annat hur kommunen förbereder sig och vad du själv bör göra.

Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare

"Det är det förebyggande arbetet som är absolut viktigast"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Trygghet. Ett vackert ord, men vad innebär det? Varför känner sig invånarna otrygga och vad kan och bör Sigtuna kommun göra åt det? Frågorna är många - liksom svaren. Enligt Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare i kommunen, är det det förebyggande arbetet som är absolut viktigast.
”Att börja arbeta med ungdomar som redan är inne i ett aktivt missbruk eller kriminalitet är så mycket svårare”.

Initiativtagarna till Trygghetsringning

"Med trygghetsringningen hjälper vi varandra att öka tryggheten"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Efter att Rakel Persson och Barbro Eklund, två av Sigtuna kommuns ensamboende pensionärer, slutade arbeta har de känt en rädsla för att inte vara saknade OM olyckan skulle vara framme och de till exempel skulle ramla illa i hemmet och bli liggande.

De kom därför med ett medborgarförslag om en Trygghetsringning och har nu fått hjälp av kommunen med lokal, informationsbroschyrer och annat praktiskt, medan de själva driver arbetet med att få invånare att anmäla sig till Trygghetsringningen som ”ringare” och/eller ”avprickare”.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.