SMS livräddare

SMS livräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.

SMS livräddare

Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 procent.

Systemet bygger på en mobilapplikation som laddas ner till användarens mobiltelefon. SMS livräddare-systemet använder sig av GPS-teknik för att positionera de frivilliga snabbare och mer exakt.

Så här blir du SMS livräddare

För att delta som SMS livräddare ska du vara 18 år och ha genomgått en kurs i hjärt-lungräddning.

Du laddar ner appen via App Store eller Google Play och registrerar dig som SMS livräddare genom att följa instruktionerna i appen. Larmcentralen kommer då att kunna hitta din position och larma dig om ett misstänkt hjärtstopp inträffar i din närhet.

Vid en larmsituation blir du ombedd att antingen ta dig direkt till platsen för hjärtstoppet och genomföra hjärt-lungräddning eller att ta dig till en hjärtstartare och ta med den till platsen för hjärtstoppet. Positionen för det aktuella hjärtstoppet och hjärtstartare visas på en karta, och du får en enkel vägbeskrivning för hur du kan ta dig dit.

För mer information kan du läsa på SMSlivräddares hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.