Det här kan hemtjänst hjälpa till med

För att du ska kunna bo kvar hemma och känna dig trygg i din vardag kan du få hemtjänst. Det kan vara allt från serviceinsatser några timmar per månad till omfattande omvårdnad med insatser flera gånger per dygn.

Det här kan hemtjänsten hjälpa till med

Du kan till exempel få hjälp med personlig omvårdnad, till exempel hjälp med dusch. Skötsel av hemmet, till exempel städa eller tvätta. Inköp och ärenden samt hjälp med måltider.Du kan också komplettera hemtjänsten med andra tjänster i hemmet. Detta gäller exempelvis trygghetslarm, fixartjänster och dagverksamhet.

Omvårdnadsinsatser

Du som bor hemma och har svårt att sköta din egen omvårdnad kan få hjälp av hemtjänsten. Du ansöker om bistånd för omvårdnadsinsatser genom biståndshandläggare för det område du bor i. De omvårdnadsinsatser som du kan få bistånd för är:

  • Personlig omvårdnad som till exempel hjälp med hygien, bäddning, på- och avklädning.
  • Hjälp med mathållning eller matdistribution.

Serviceinsatser

Du som har svårt att sköta de dagliga sysslorna kan få bistånd till serviceinsatser i din bostad. Du ansöker om bistånd hos biståndhandläggare för det område som du bor i.

De serviceinsatser som du kan få hjälp med är:

  • Städning
  • Tvätt
  • Inköp av dagligvaror
  • Ärenden till apotek

Hemsjukvården utförs av landstinget i Stockholms län

Hemsjukvård innebär att du kan få vissa former av sjukvård i ditt hem, i stället för att åka till vårdcentralen eller vårdas på sjukhus. Du kan då vårdas hemma av läkare, sjuksköterska eller annan personal. Det finns vissa kriterier som du behöver uppfylla för att bli inskriven i hemsjukvården.

I Stockholms län är det landstinget som ansvarar för hemsjukvården. Behöver du sjukvård i hemmet kan du läsa mer om vad det innebär på Vårdguidens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du vänder dig till din vårdcentral för att ansöka om hemsjukvård.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.