Gifta sig

En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiös förankring. I Sigtuna kommun har vi vigselsamordnare som hjälper dig som invånare att boka tid för borgerlig vigsel i Sigtuna kommunhus och Sigtuna rådhus.

Välja vigselplats

Det finns inte några regler för var er ceremoni ska äga rum. Platser som vi kan erbjuda är Sigtuna rådhus, Sigtuna kommunhus och trädgården vid Drakegården. Utöver det kan ni själva välja andra platser. Om ni önskar en annan vigselplats bokar ni den på egen hand eller bestämmer var ni vill vara och kontaktar själva en vigselförrättare med er förfrågan.

Sigtuna rådhus

Rådhuset i Sigtuna stad

Sigtuna rådhus är en vacker träbyggnad från 1700-talet i hjärtat av Sigtuna stad. I den gamla rådsalen sker vigselceremonin och en vigselvärd förbereder rummet med blommor och levande ljus inför stunden. I vaktrummet bredvid finns en liten utställning om husets historia och även plats att hänga av sig ytterkläderna. Här viger sig runt 100 par varje år. Rådsalen rymmer totalt 15 personer. Fotograf: Mostphotos

Sigtuna rådhus på Stora torget i Sigtuna stad kan bokas tisdagar till söndagar.

Sigtuna kommunhus

Sigtuna kommunhus fotograferat från entrésidan

Det som nu är Sigtuna kommunhus byggdes som kexfabrik år 1916. Kommunhuset har en lång historia som först kexfabrik och sedan matsilverfabrik fram tills början av 80-talet när kommunkontoret flyttade in. Kommunhuset är beläget i centrala Märsta på Södergatan 20 med gångavstånd till både Märsta station och Märsta centrum. Vigselrummet i kommunhuset rymmer vigselparet, två vittnet och vigselförrättaren, totalt 5 personer. Fotograf: Sigtuna kommun

I Sigtuna kommunhus på Södergatan 20 i Märsta kan vigsel bokas under våra öppettider.

Kommunhusets öppettider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Önskar ni boka vigsel i Sigtuna kommunhus eller Sigtuna rådhus är ni välkomna att kontakta oss.

Drakegårdens trädgård

Drakegården i Sigtuna stad. Fotograferad från sjösidan med vy över draketrädgården.

Idag är Drakegårdens trädgård den enda i stadskärnan som omfattar ett helt kvarter och som ger en bild av den trädgårdsstad som började ta form under senmedeltid. Under familjen Drakes tid kring sekelskiftet 1900 frodades fruktträd och bärbuskar, grönsaker och blommor i trädgården. Idag är trädgården en allmän och välskött park. Fotograf: Mostphotos

Drakegårdens trädgård vid Stora gatan 33 i Sigtuna stad behöver ni inte boka i förväg. Fri tillgång gäller för både trädgården och musikpaviljongen. Ni kan vända er till vilken vigselförrättare ni önskar och bokningsförfrågan görs direkt till respektive vigselförrättare.

Vigsel på Arlanda

För vigsel på Arlanda kontakta Arlanda Vip Service på telefon: 010-109 12 00 eller e-post: vipservice@swedavia.se

Kostnad

Kostnaden varierar beroende på vilken plats ni väljer.

Vigsel i Sigtuna kommunhus eller ceremoni på allmän plats så som trädgården vid Drakegården är kostnadsfri.

För vigsel i Sigtuna rådhus är kostnaden 1 400 kronor. Då ingår en vigselvärd som ser till att lokalen är iordningställd, öppnar och stänger. Vigselvärden kan ställa upp som ett av era vittnen.

För andra platser gäller det att ni själva undersöker kostnaderna. Vigselförrättaren har rätt att ta ut en ersättning för resor från vigselparet, men inga ytterligare avgifter. Vigselförrättaren får ett arvode från länsstyrelsen.

Vilka intyg behövs

  • Intyg om hindersprövning
  • Vigselintyg

Ni ansöker om hindersprövning hos Skatteverket. Handläggningstiden hos skatteverket är minst 2 veckor, så tänk på att vara ute i god tid.

När handläggningen är klar får ni hem två dokument i brevlådan, ett intyg om hindersprövning och en blankett om vigselintyg som vigselförrättaren ska fylla i på vigseldagen. Observera att intygen har en begränsad giltighet på 4 månader.

Båda dessa dokument behöver ni visa upp och ha med er i samband med vigseln tillsammans med legitimation.

Ansök om hindersprövning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att välja vigselförrättare

Ni kan ställa en bokningsförfrågan till vilken vigselförrättare ni önskar, även från andra kommuner. Det är länsstyrelsen som utser vigselförrättarna.

För vigsel i Sigtuna kommunhus och Sigtuna rådhus hjälper vigselsamordnarna er att samordna både lokal och vigselförrättare.

Se länkar för mer information och kontaktuppgifter till vigselförrättarna.

Vigselförrättare i Sigtuna kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vigselförrättare i Stockholms län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vittnen

Vid vigseln behöver ni ha två vittnen. Ni väljer själva vilka personer som ska vara era vittnen och ni ansvarar för att de finns på plats vid vigseln.

Vittnena ska vara 18 år fyllda och kunna uppvisa legitimation samt förstå ceremonin och vad den innebär.

Övrig information

Som vigselpar behöver ni båda kunna förstå ceremonin och dess betydelse för att vigseln ska vara giltig. Alla vigselförrättare kan utföra ceremonin på svenska och engelska. Vissa av vigselförrättarna har även möjlighet att utföra ceremonin på andra språk.

Om ni önskar att ceremonin utförs på ett språk som inte talas av vigselförrättaren ansvarar ni själva för att ha med er en utbildad tolk.

Ni behöver inte vara skrivna i Sigtuna kommun eller vara svenska medborgare för att vigas i kommunen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.