Gifta sig

En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiös förankring. I Sigtuna kommun har vi vigselsamordnare som hjälper dig som invånare att boka tid för en borgerlig vigsel.

Bild på Rådhuset i Sigtuna stad.

Rådhuset i Sigtuna är en populär vigselplats. Fotograf: Mostphotos

Välja vigselplats

Med hänvising till Covid-19

Under pågående Corona pandemi kommer vi enbart ha möjlighet att erbjuda vigslar i trädgården på Drakegården, Sigtuna stad. Beslutet gäller tillsvidare. Bokningar görs som vanligt till Kontaktcenter utifrån kontaktuppgifterna nedan.

Det finns inte några regler eller bestämmelser för var ceremonin ska äga rum. I vår kommun är det dock vanligast med Sigtuna kommunhus, Sigtuna rådhus och Arlanda flygplats. Därutöver kan ni själv välja andra platser. Om ni önskar annan vigselplats bokar ni den eller bestämmer var ni vill vara och kontaktar sedan en vigselförrättare. Vigselförrättare har rätt att säga nej till det önskemål du har.

I kommunhuset kan vigsel bokas under Kontaktcenters öppettider. Kontakta oss för mer information och bokning.

Rådhuset kan bokas fredagar och lördagar kl.12.00-16.00. Kontakta oss för mer information och bokning.

Rådhuset är 2020 stängt för vigslar 1 juli till 31 augusti och ej bokningsbart under denna period.

Vigsel på Arlanda

För vigsel på Arlanda kontakta Arlanda Vip Service på telefon: 010-109 12 00. Mer information finns på deras hemsida, Arlanda Vip Servicelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kostnad

Kostnaden för lokalen är olika beroende på vilken plats man väljer.

I Sigtuna kommunhus är vigseln gratis.

För vigsel i Sigtuna rådhus är avgiften 1 400 kronor. Då ingår vaktmästare som ser till att lokalen är iordningställd, öppnar och stänger. Vaktmästare kan ofta ställa upp som vittne.

För andra platser gäller att ni själva kollar kostnaderna. Vigselförrättaren har rätt att ta ut en ersättning för resor från brudparet, men inga ytterligare avgifter. Vigselförrättaren får ett arvode från länsstyrelsen.

Vilka intyg behövs

  • Hindersprövningsbevis
  • Intyg om vigsel

Dessa beställer ni från Skatteverket och måste visas i samband med vigseln tillsammans med legitimation. Observera att intygen har begränsad giltighet (4 månader). Här ansöker ni om hindersprövning.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Att välja vigselförrättare

Ni kan använda vilken vigselförrättare ni vill, även från andra kommuner. Det är länsstyrelsen som utser vigselförrättarna.

Här ser ni listan över vigselförrättare i Sigtuna kommun.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vittnen

Vid ceremonin ska två vittnen närvara . Vittnena ska vara fyllda 18 år och kunna visa legitimation.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.