Vårdnad, boende, umgänge

Vid en separation eller skilsmässa kan det ibland vara svårt att komma överens. Det kan gälla frågor om vem som ska ha vårdnaden om barnet, var barnet ska bo och hur umgänget ska se ut.

Vi erbjuder stöd och ­samtal

Ni som föräldrar kan få stöd att hitta egna lösningar för vårdnad, boende och umgänge. Lösningarna ska vara utifrån barnets bästa. Om ni inte kan komma över­ens kan ni komma till oss för samarbets­samtal. Samtalen är frivilliga, kost­ar ingenting och sker under sekretess.

Läs mer om samarbetssamtal Öppnas i nytt fönster.

Avtal om vårdnad, boende, umgänge

Om ni som föräldrar är överens om vårdnad, boende och umgänge kan ni skriva avtal om det hos oss. Ett avtal är juridiskt bindande och ska följas precis som ett beslut i domstol. Innan vi godkänner ett avtal gör vi en utredning för att kunna bedöma att avtalet är till barnets bästa.

Om ni inte gjort någon tidigare ändring av vårdnaden och vill ändra från ensam vårdnad till gemensam vårdnad kan ni gemensamt anmäla det till Skatteverket. Ni behöver då inte göra något avtal hos oss på familjerätten.

Ansök om gemensam vårdnad på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om ni inte är överens

Om en av föräldrarna vill ha en ändring när det gäller vårdnad, boende och umgänge och det inte går att komma överens kan föräldern lämna in en stämningsansökan till domstol. Innan man gör det ska man ha ett samtal med familjerätten, ett så kallat informationssamtal.

Informationssamtal inför vårdnadstvist

Det är lag på att du som förälder ska delta i ett informationssamtal innan du kan inleda en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge.

Ett informationssamtal kostar ingenting och ordnas av den kommun där barnet bor. Meningen med samtalet är att föräldrar ska kunna komma överens istället för att inleda en tvist i domstol. Informationssamtalet kan ske gemensamt med båda föräldrarna eller var för sig.

Under informationssamtalet får du bland annat följande information:

  • information om domstolsprocessen
  • information om hur en utredning om vårdnad, boende och umgänge går till
  • information om möjligheten till samarbetssamtal och avtal
  • information om annan typ av hjälp som ni kan få.

När du deltagit i ett informationssamtal får du ett intyg som är giltigt under ett år.

Läs mer om informationssamtal på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

E-tjänsten kommer att vara tillfälligt stängd för underhåll mellan klockan 08.45 – 13.00 den 15 maj 2024.

Att vända sig till domstolen

Efter att en förälder vänt sig till domstol om vårdnad, boende eller umgänge är det domstolen som avgör vilka uppgifter som behövs för att de ska kunna fatta beslut om barnet. Domstolen kan fatta tillfälliga beslut och begära in upplysningar av oss. Oftast träffar vi då föräldrarna och pratar även med barnet om vi bedömer att det är lämpligt. Vi kan också ta registerutdrag på familjen.

Domstolen kan också ge oss på familjerätten i uppdrag att samla in mer information om barnet för att göra en utredning.

Hur går en utredning till?

Vi utreder frågor om vårdnad, boende och umgänge på uppdrag av domstol. Det gör vi för att domstolen ska få ett bra underlag när de ska fatta beslut. Utredningen ska fokusera på vad som är bäst för barnet och vi ska lämna ett förslag till beslut till domstolen.

Under utredningen träffar vi föräldrarna vid flera tillfällen. Vi gör hembesök, pratar med barnet och andra professionella som känner barnet väl, till exempel skola och förskola. Vi kontrollerar socialregister och belastningsregister. Vi kanske också pratar med nya partners.

När utredningen är färdig får ni föräldrar läsa den och har möjlighet att lämna synpunkter.

Läs mer hos Sveriges domstolar om vårdnad, boende och umgänge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Två föräldrar som går med sitt barn

Kontakta familjerätten

Ta kontakt med vårt kontaktcenter och be att få prata med familjerätten.
Telefonnummer kontaktcenter:
08-591 260 00
E-post kontaktcenter: kontaktcenter@sigtuna.se. Vi svarar på e-post inom 48 timmar.
Besöksadress: Södergatan 20, Märsta

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.