Kontaktfamilj, kontaktperson

Familjer, barn och ungdomar behöver ibland stöd och avlastning av flera vuxna i sin omgivning. Då kan en kontaktfamilj eller kontaktperson vara ett alternativ. Behovet av stöd kan vara under en längre eller kortare period. 

Kontaktperson

En kontaktperson är någon som vill umgås och hitta på roliga saker, men också lyssna och stödja på olika sätt och dela med sig av sina erfarenheter.

Hur ofta man träffar sin kontaktperson varierar, men en gång i veckan är vanligast. Ni kanske träffas på stan och fikar eller så umgås ni genom fritidsaktiviteter. 

Kontaktfamilj

Familjer kan ha det jobbigt på olika sätt under en kortare eller längre period. Då kan vara nödvändigt att få stöd av en annan familj. Påfrestningarna i familjen kan till exempel handla om att familjen saknar eget socialt nätverk eller att barnet mår dåligt och behöver komma hemifrån ibland.

Kontaktfamiljens huvudsakliga uppdrag är att få barnet att känna sig välkommet, uppskattat och tryggt i sin extrafamilj. Tanken är att familjen ska ta sig an barnet eller ungdomen under en längre tid och på så sätt bli en utökad del av barnets egna nätverk.

Vart vänder jag mig om jag vill göra en ansökan?

Det är en socialsekreterare som bedömer att stödet kan vara till hjälp för barnet och dess familj. Socialsekreteraren gör först en utredning enligt socialtjänstlagen om behovet av kontaktperson eller kontaktfamilj. Du kan göra en ansökan via vår e-tjäsnt eller kontakta mottagningsenheten för mer information.

Händer som sträcker ut mot ett barn

Fotograf: Mostphotos

Vill du bli kontaktperson eller kontaktfamilj för ett barn eller en ungdom?

Sigtuna kommun söker personer och familjer som vill bli kontaktperson eller kontaktfamilj.
Här kan du få mer information om hur det går till.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.