Placeringar av barn och unga

Ibland behöver ett barn bo någon annanstans än i hemmet. Det kan ske om vårdnadshavaren inte kan ge barnet det stöd eller skydd som barnet behöver.

Vårt fokus är alltid att barnets behov kommer i första hand och vi ser alltid till barnets rättighet att få vara tryggt och utvecklas.

Placering enligt socialtjänstlagen eller lagen om vård av unga

Vi på socialtjänsten kan tillsammans med vårdnadshavarna och barnet, om det är över 15 år, komma överens om en placering. Då gör vi placeringen enligt socialtjänstlagen. Men ibland behöver vi placera barnet mot dess vilja eller mot vårdnadshavarnas vilja. Då sker placeringen enligt lagen om vård av unga, LVU. Vi ansöker om ett sådant beslut hos förvaltningsrätten, som tar det slutliga beslutet. Det kan också hända att vi själva behöver ta ett beslut om omedelbart omhändertagande, som sedan förvaltningsrätten prövar i efterhand. Medan processen enligt LVU pågår får barnet och vårdnadshavarna varsitt juridiskt ombud, som hjälper till i den juridiska processen.

Vi gör en vård- och genomförandeplan

När ett barn ska placeras utanför hemmet skriver vi en vårdplan där det står vad vården ska leda till och vilket stöd barnet ska få medan barnet är placerat. Vi gör också en genomförandeplan om hur vi ska nå målen.

Uppföljning under placeringen

En socialsekreterare följer under hela placeringstiden upp hur vården fungerar. Vi har kontakt med barnet, med vårdnadshavare och den som har tagit emot barnet. Vid behov kan vi också ha kontakt med till exempel förskola, skola och sjukvård.

Övervägande

Var sjätte månad ska vi bedöma om vården genom placeringen fortfarande behövs, och gör ett så kallat övervägande. I övervägandet sammanställer socialsekreteraren information om hur det har gått för barnet och vårdnadshavarna, deras inställning till vården och planeringen framåt.

Om barnet är placerat enligt lagen om vård av unga, LVU, ska vi också bedöma om det fortfarande är nödvändigt med tvångsvård eller om vi kan komma överens om att vården ska bli frivillig.

Hemtagning

Vårdnadshavare och barn över 15 år har rätt att begära att barnet ska få flytta hem. Då gör vi en utredning för att kunna bedöma om det har skett en tillräckligt stor förändring för att barnet ska återvända hem.

Efter placeringen

Efter en frivillig placering kan vi följa upp barnets situation efter att barnet flyttat hem, om vi bedömer att det är bäst för barnet. Efter en placering enligt LVU, det vill säga en inte frivillig placering, ska vi alltid göra uppföljning i upp till sex månader efter hemflytten.

När vi startar en utredning skapar vi en akt för barnet. Om barnet blir placerat utanför hemmet sparas alltid akten för framtiden.


Alla beslut om placering eller hemtagning kan överklagas hos den som fattat beslutet.


Bra att veta om sekretess

På socialtjänsten har vi sekretess, vilket betyder att vi inte får berätta för andra om vad vi vet om dig. När en anmälan kommit in från någon som arbetar med barn och unga har vi däremot rätt att berätta om vi har inlett en utredning eller inte. Under utredningen kan vi, om vårdnadshavarna godkänner det, behöva ta olika kontakter för att få mer information. Om ett barn ska placeras i till exempel jourhem eller familjehem kan socialtjänsten lämna nödvändig information till den som tar emot barnet.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.