- Start
- / Omsorg och stöd
- / Familj, barn och ungdom
- / Är du orolig och vill prata med någon?
Är du orolig och vill prata med någon?
Det är lätt att oroas över allt jobbigt som händer runt omkring oss, vare sig man är ung eller vuxen. Du vet väl att vi har flera olika sätt att stötta dig om du vill prata med någon?
Innehåll på denna sida
För ungdomar
Kuratorer på skolorna
Eleverna på våra skolor kan vända sig till sin kurator om de känner oro och ängslan eller om de vill prata om till exempel svårigheter med kamrater eller mobbning.
Läs mer om kurator och psykolog på skolor
Fritidsgårdar
Fritidsledarna är trygga vuxna som kan lyssna och stötta ungdomarna vid oro, och erbjuder gemenskap och aktiviteter som bidrar till avkoppling och positiv känsla i vardagen. De kan även vägleda en ungdom till andra verksamheter i kommunen för stödsamtal och hjälp vid behov.
Vi har tre egna fritidsgårdar:
Ungdomens hus i Märsta
Valsta fritidsgård
Sigtuna fritidsgård
I Rosersberg finns en fritidsgård som drivs av Rosersbergs IK
Fältarbetare (”fältare”)
Du som är ung kan alltid prata med någon av våra fyra fältare, som rör sig runt i kommunen där de unga befinner sig. De jobbar både dagtid, kvällstid och helger.
Mobila fritidsledare
Våra mobila fritidsledare erbjuder aktiviteter för ungdomar på olika platser, som en förlängning på ungdomsgårdarna. De är trygga vuxna som rör sig runt i hela kommunen, bland annat i skolorna dagtid.
Läs mer om våra mobila fritidsledare
Ungdomsmottagningen
Alla mellan 12 och 22 år är välkomna till ungdomsmottagningen. Där kan man prata om allt från problem i familjen eller med vänner till sex, kropp och mat eller ångest och självmordstankar.
Läs mer om ungdomsmottagningen
MiniMaria
Alkohol och droger kan vara farliga för kroppen och är man påverkad kan det leda till att man hamnar i riskfyllda situationer. Hos MiniMaria kan unga mellan 13 och 20 år och de vuxna runt dem få råd och stöd kopplat till alkohol, tabletter eller droger. Det räcker med att en vuxen är orolig för en ungdom för att höra av sig.
Läs mer om vår mottagning MiniMaria
Nattvandrare
Vanliga vuxna från olika föreningar nattvandrar på olika platser i kommunen i synliga västar. De vill finnas till för ungdomar om de behöver hjälp eller stöd och samarbetar bland annat med polisen och oss på kommunen.
Läs mer om nattvandring på Facebook Länk till annan webbplats.

Foto: Maskot bildbyrå/Johnér
För vuxna
Öppenvård Direkt
Du kan kontakta öppenvården när du vill få råd och stöd om relationer, oro och konflikter som rör dig och din familj. Vi kan ge dig stöd och råd utifrån vad du vill förändra i din familj eller med dig själv som förälder. Till exempel relationssvårigheter inom familjen, psykiskt mående, när du eller någon i familjen inte mår så bra eller när ni i familjen har problem med ilska, aggression eller utåtagerande beteende.
Mottagningsenheten
Till mottagningsenheten kan du vända dig om du vill göra en ansökan om stöd eller en orosanmälan för dig, din familj eller någon annan i din omgivning. Om du känner dig osäker på vilken hjälp du behöver kan du också kontakta oss för att rådgöra om vad som skulle passa dig bäst. Du får vara anonym om du vill.
Läs mer om orosanmälan, ansökan om stöd och rådgivning hos mottagningsenheten
Familjecentralen
Familjecentralen erbjuder bland annat samtal med kurator, tematräffar och föräldraskapskurser. Stödet har fokus på hälsa och föräldraskap och vänder sig till dig med barn från 0 till och med 6 år.
Är du osäker på vem du kan prata med?
Vårt kontaktcenter hjälper dig att komma rätt. Du kan ringa, skicka e-post och sms, chatta eller besöka oss.
Känner du mer än oro och mår psykiskt dåligt?
Här finns fler tips för dig som mår psykiskt dåligt och behöver stöd
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan