Ymers äldreboende

Ymer ett modernt särskilt boende i Valsta, vackert beläget nära naturen och Valsta centrum.

Ymer äldreboende, ligger i Valsta, vackert beläget nära naturen och Valstacentrum. Vår fantastiska innegård möjliggör utevistelse alla årstider på egenhand eller tillsammans med stöd!

Det finns goda kommunikationerna med buss från Märsta centrum. Kör du bil finns flera fria parkeringsplatser.

Vår verksamhet har blivit certifierat som ett av landets första särskilda boende för den nya äldrestandarden och detta omfattar från bemötande till genomgång av verksamhetens rutiner. Ymer har mycket engagerade och kompetenta medarbetare, och vi har låg personalomsättning.

På Ymer arbetar vi med ett salutogen förhållningssätt då vi ser till att personcentrerad vård är i fokus.

Lägenheterna

Ymer består av 72 lägenheter fördelade på 2 plan. Varje plan har 36 lägenheter. Plan 1 är indelade i gatorna A, B, C och D med 9 lägenheter på varje Gata. Verksamhetens inriktning är demensboende. Plan 2 är indelade i Gatorna E, F och H med 12 lägenheter på varje Gata. Verksamhetens inriktning är somatiskt boende. På varje Gata finns gemensamt vardagsrum, kök och matsal. Lägenheten är på 29 kvadratmeter och har en köksdel i form av en trinett samt ett stort duschrum. Du möblerar lägenheten själv. I lägenhetshyran ingår säng, madrass, elektricitet, TV-abonnemang, trygghetslarm och tillgång till de gemensamma lokalerna. Vill du ha telefon och ansvarar du själv för att teckna de abonnemangen. 

Hemförsäkring

Hemförsäkring ingår inte, utan egen hemförsäkring måste tecknas. I och med tillgång till lägenheten kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få hjälp med detta.

Vad händer när jag fått besked om en plats?

När du fått ett beslut på särskilt boende ska du erbjudas en plats inom 3 månader. Din biståndshandläggare kontaktar dig när det finns en plats som du kan erbjudas. Du kommer även i samband med erbjudatet bli kontaktad av det särskilda boendet för att boka en tid för visning av lägenheten. Om du bor hemma ska inflytt till särskilt boende ske inom 7 dagar efter att du erbjudits platsen. Datum för inflytt bestäms i samråd med enhetschefen eller annan företrädare på det särskilda boendet. Om du kommer direkt från sjukhuset eller via korttidsvistelse ska inflytt ske omgående, inom 24 timmar.

Personal

På Ymer arbetar undersköterskor och vårdbiträden. Vi är bemannade dygnet runt, vi har också tillgång till läkare och sjuksköterska dygnet runt. Sjukgymnast och arbetsterapeut arbetar dagtid alla vardagar.

För att du ska vara nöjd och trivas, krävs att våra tjänster utförs med kvalitet. Därför arbetar vi med kontaktmannaskap. Det betyder att du får en särskilt utsedd och namngiven person som har huvudansvaret för att arbetet anpassas så mycket som möjligt utifrån dina behov och önskemål samt håller kontakt med dina anhöriga.

Upplevelsen av kontinuitet, närhet och trygghet är viktigt och vi försöker i möjligaste mån begränsa antal personer som deltar i den individuella omvårdnaden. Vi eftersträvar alltid att skapa goda relationer och förtroende mellan dig och våra medarbetare. Vi erbjuder en trygg omvårdnadsmiljö utformad efter dina behov och förutsättningar. För att det ska vara möjligt upprättas en genomförandeplan, där kontaktperson tillsammans med dig och/eller dina anhöriga, formulerar dina behov och önskemål.

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvårdsorganisationen (HSO) utför hälso- och sjukvård i kommunens särskilda boenden.

Sigtuna kommun har avtal med läkarorganisationer om läkarinsatser på våra särskilda boenden. Om du väljer dem som husläkare kan du få hembesök efter behov.

Aktiviteter, gemensamma utrymmen

På Ymer erbjuds dagliga aktiviteter. I den gemensamma salen anordnas gymnastik fem dagar i veckan, filmvisning, bingo, hjärngympa, frågesport m.m utbudet varierar utifrån önskemål. Musikunderhållning av varierat slag arrangeras kontinueligt.

Förtroenderåd

Alla särskilda boenden i Sigtuna kommun har förtroenderåd. Dessa har möte 4 gånger per år. Deltagare är brukare, närstående, politiker och personal. Förtroenderådet arbetar med att belysa och förbättra verksamheten på Hemskogen.

Synpunkter

Det finns ett webbformulär för synpunkter. Vi ser alla synpunkter och förslag som positiva då dina synpunkter är viktiga för att vi ska ha möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet.

Besök

Vill du besöka en brukare på boendet så är detta möjligt dagtid. Vid ankomst på Ymer så ringer du på dörrklocka, för att bli insläppt.

Mat

Mat är en av livets höjdpunkter och central för livskvaliteten. Det är något vi samlas kring och ser fram emot. Därför strävar Sigtuna kommun efter att boende på särskilt boende ska få måltider de tycker om.

För att säkerställa att maten alltid är nylagad så tillagas maten i kommunen i Ekilla köket. Här arbetar en kökschef tillsammans med sitt kockteam. Vi ser till att tillaga den sorts mat var och en behöver. Matsedeln tas fram tillsammans med de boende och utgår ifrån deras önskemål. Varje dag finns det 6 rätter att välja mellan. Till helger serveras alltid desserter.

Personalen på boendet tar emot maten, värmer upp den i köket för att det ska spridas goda dofter. Samtidigt skalas det och kokas till exempel potatis och en fräsch sallad förbereds. Under tiden dukas borden i matsalen inför dagens gemensamma måltid. På helgerna serveras extra fin mat och dukningen är därefter.

Vi har en god planering för måltiderna. Men vi ser även till att erbjuda mat under dygnets alla timmar om man så önskar

Äldre

Matsedelsapp

Så här gör du för att ladda ner matsedelsappen till din mobiltelefon.

  1. Surfa in på adressen: mpi.mashie.com/app Länk till annan webbplats.
  2. Sök fram den meny du är intresserad av
  3. Spara den som favorit i appen
  4. Spara appen som Bokmärke eller genväg på hemskärmen

Måltidsservice

Måltidsservice står för servicen av måltider till de flesta förskolor, skolor, Arlanda gymnasiet samt särskilda boenden i kommunen och serverar cirka 10 000 portioner per dag. Vi satsar på näringsberäknade, klimatsmarta och hållbara måltider med hög kvalitet. Vi följer Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra måltider i äldreomsorgen.

Inköp av livsmedel

Vi ställer höga krav på de livsmedel vi köper in och jobbar hela tiden med att höja andelen närodlad, giftfri och ekologisk mat. Andra krav vi ställer är exempelvis djurhållning som följer svensk lagstiftning och minskad antibiotikaanvändning.

Program för måltidsverksamhet i Sigtuna kommun

Syftar bland annat till att inspirera, skapa bra hållbara matvanor, stärka matens betydelse i Sigtuna kommuns verksamheter och bidra till en hållbar kommun.
Program för måltidsverksamheten Pdf, 7.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.