Hemskogen

Hemskogen är ett äldreboende som du hittar i utkanten av Sigtuna stad, vackert beläget i ett lugnt område vid en skog. Här möter du både natur och kultur.

Hemskogens äldreboende. Foto: Rosie Alm.

Foto: Rosie Alm

Hemskogen äldreboende har en härlig skog som granne, flera fina altaner och en härlig trädgård att njuta av. Vi är också omgivna av fina promenadvägar.

På Hemskogen erbjuder vi naturnära aktiviteter båda i skog, mark och trädgård, varvat med musikunderhållning och kulturella aktiviteter med inspiration hämtat från Sigtunas rika kulturarv.

På Hemskogen ser till individen och har alltid den äldre bästa i fokus för att erbjuda omsorg med kvalitet. Vi värdesätter en god relation med anhöriga för att skapa en trygg boendemiljö för våra äldre.

Vi erbjuder boende och omsorg både för behov inriktat på somatik och kognitiv sjukdom (tidigare kallat demens). Enheten för den med kognitiv sjukdom är Silviacertifierad.

Lägenheterna

Hemskogen har 54 lägenheter om cirka 30 kvm. Det finns både lägenheter för den med behov av somatisk vård och för den med kognitv sjukdom (tidigare kallat demens).

Den utrustning som finns i lägenheten när du flyttar in är kokvrå med spisplattor och litet kylskåp, en höj och sänkbar säng samt trygghetslarm. All övrig utrustning står du själv för.

Du betalar hyra enligt hyreskontrakt med Sigtuna kommun. Kontrakt på lägenheten får du från Hemskogen vid inflyttning.

Hemförsäkring

Hemförsäkring ingår inte, utan egen hemförsäkring måste tecknas. I och med tillgång till lägenheten kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få hjälp med detta.

Personal

På Hemskogen arbetar undersköterskor och vårdbiträden. Vi är bemannade dygnet runt och har tillgång till läkare och sjuksköterska dygnet runt. Sjukgymnast och arbetsterapeut arbetar dagtid alla vardagar.

För att du ska vara nöjd och trivas, krävs att våra tjänster utförs med kvalitet. Därför arbetar vi med kontaktmannaskap. Det betyder att du får en särskilt utsedd och namngiven person som har huvudansvaret för att arbetet anpassas så mycket som möjligt utifrån dina behov och önskemål samt håller kontakt med dina anhöriga.

Upplevelsen av kontinuitet, närhet och trygghet är viktigt och vi försöker i möjligaste mån begränsa antal personer som deltar i den individuella omvårdnaden. Vi eftersträvar alltid att skapa goda relationer och förtroende mellan dig och våra medarbetare. Vi erbjuder en trygg omvårdnadsmiljö utformad efter dina behov och förutsättningar. För att det ska vara möjligt upprättas en genomförandeplan, där kontaktperson tillsammans med dig och/eller dina anhöriga, formulerar dina behov och önskemål.

Hälso- och sjukvård

Hälso– och sjukvårdsorganisationen (HSO) utför hälso- och sjukvård i kommunens särskilda boenden.

Sigtuna kommun har avtal med läkarorganisationer om läkarinsatser på våra särskilda boenden. Om du väljer dem som husläkare kan du få hembesök efter behov.

Aktiviteter, gemensamma utrymmen

På Hemskogen erbjuds regelbundet aktiviteter av varierat slag och efter behov, såväl inom- som utomhus och musikunderhållning arrangeras kontinuerlig. Skogsgläntan är vår samlingspunkt där man dels kan umgås med sina grannar men där arrangeras också de flesta aktiviteterna.

Var med och påverka

För oss är det viktigt att du trivs hos oss. Utöver att vården och omsorgen utgår från det du behöver som individ, så finns det olika sätt att vara med och tycka till om din eller en anhörigs tid hos oss.

Förtroenderåd

Alla särskilda boenden i Sigtuna kommun har förtroenderåd. De har möte fyra gånger per år. Deltagare är brukare, närstående, politiker och personal. Förtroenderådet arbetar med att belysa och förbättra verksamheten hos oss.

Synpunkter

Vi ser alla synpunkter och förslag som positiva då dina synpunkter är viktiga för att vi ska ha möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet.

Lämna dina synpunkter

Mat

Mat är en av livets höjdpunkter och central för livskvaliteten. Det är något vi samlas kring och ser fram emot. Därför strävar vi efter att du som bor hoss oss ska få mat du tycker om.

För att säkerställa att maten alltid är nylagad så tillagas maten i kommunen i Ekilla köket. Här arbetar en kökschef tillsammans med sitt kockteam. Vi ser till att tillaga mat som man behöver och mår bra av. Matsedeln tas fram tillsammans med de boende och utgår ifrån deras önskemål. Varje dag finns det sex rätter att välja mellan. Till helger serveras alltid desserter.

Personalen på boendet tar emot maten och värmer upp den i köket så att det sprids goda dofter. Samtidigt skalas det och kokas till exempel potatis och en fräsch sallad förbereds. Under tiden dukas borden i matsalen inför dagens gemensamma måltid. På helgerna serveras extra fin mat och dukningen är därefter.

Vi har en god planering för måltiderna. Men vi ser även till att erbjuda mat under dygnets alla timmar om man så önskar

Vackert dukat bord med mellanmål.

Maten ska både se aptitlig ut och smaka gott. Foto: Rosie Alm.

Veckomeny

Matsedelsapp

Så här gör du för att ladda ner matsedelsappen till din mobiltelefon.

  1. Surfa in på adressen: mpi.mashie.com/app Länk till annan webbplats.
  2. Sök fram den meny du är intresserad av
  3. Spara den som favorit i appen
  4. Spara appen som Bokmärke eller genväg på hemskärmen

Måltidsservice

Måltidsservice står för servicen av måltider till de flesta förskolor, skolor, Arlanda gymnasiet samt särskilda boenden i kommunen och serverar cirka 10 000 portioner per dag. Vi satsar på näringsberäknade, klimatsmarta och hållbara måltider med hög kvalitet. Vi följer Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra måltider i äldreomsorgen.

Inköp av livsmedel

Vi ställer höga krav på de livsmedel vi köper in och jobbar hela tiden med att höja andelen närodlad, giftfri och ekologisk mat. Andra krav vi ställer är exempelvis djurhållning som följer svensk lagstiftning och minskad antibiotikaanvändning.

Program för måltidsverksamhet i Sigtuna kommun

Syftar bland annat till att inspirera, skapa bra hållbara matvanor, stärka matens betydelse i Sigtuna kommuns verksamheter och bidra till en hållbar kommun.
Program för måltidsverksamheten Pdf, 15.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Adress och besök

Hemskogens äldreboende
Karin Hansdotters väg 2
193 31 Sigtuna

Vill du besöka en brukare på boendet så är detta möjligt dagtid. Vid ankomst på Hemskogen så ringer du på dörrklocka, för att bli insläppt.

Flytta till särskilt boende

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Om du eller en närstående funderar på om du har behov av en plats på särskilt boende, eller kanske fått ett beslut om en plats, kan du läsa mer om hur det fungerar nedan.

Att flytta till särskilt boende

Ansök om plats

Du kan ansöka om plats på äldreboende/särskilt boende i Sigtuna kommun genom att kontakta kommunens kontaktcenter eller genom e-tjänsten nedan.

Avgifter för särskilt boende i Sigtuna kommun

Avgifter för särskilda boenden i Sigtuna kommun

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.