Ärlinghem

Ärlinghem är ett äldreboende med naturen och en fin skog som granne. Omgivningen är varierande och det finns fina promenadvägar. Det finns flera fina uteplatser samt en härlig trädgård att njuta av.

Ärlinghem är byggt på ett och samma plan, vilket gör det lätt och tillgängligt för dig som boende att ta dig runt. Det finns 70 lägenheter fördelat på 6 enheter, varav en enhet är till för kortidsvistelse och en är till för personer med demens/kognitiv svikt. Resterande är till för dig med behov av somatisk vård och omsorg.

För oss är det viktigt att upprätthålla en god relation och inge trygghet till boende, närstående och medarbetare. Vi arbetar med personcentrerad vård och omsorg. Där vi tar tillvara individens egna resurser och önskemål. Vårt arbete präglas av kommunens värdegrund. Invånaren först, Kvalitet i fokus, Allas lika värde.

Ärlinghems äldreboende

Foto: Rosie Alm

Lägenheterna

Ärlinghem är ett särskilt boende för äldre med somatisk inriktning. Det finns 70 lägenheter och egna hyreskontrakt på lägenheten. Lägenhets innehavaren ansvarar själv för att teckna hemförsäkring. Lägenheten är ungefär 23 kvadratmeter, det ingår en Trinett och duschrum. Lägenheten är möblerad med en säng och ni möblerar med egna möbler och gardiner. På enheten finns en gemensam matsal/kök. Torget är en gemensam samlingspunkt, där det oftast anordnas kaffestunder och underhållning.

Hemförsäkring

Hemförsäkring ingår inte, utan egen hemförsäkring måste tecknas. I och med tillgång till lägenheten kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få hjälp med detta.

Personal

På Ärlinghem arbetar undersköterskor och vårdbiträden. Vi är bemannade dygnet runt, vi har också tillgång till läkare och sjuksköterska dygnet runt. Sjukgymnast och arbetsterapeut arbetar dagtid alla vardagar.

För att du ska vara nöjd och trivas, krävs att våra tjänster utförs med kvalitet. Därför arbetar vi med kontaktmannaskap. Det betyder att du får en särskilt utsedd och namngiven person som har huvudansvaret för att arbetet anpassas så mycket som möjligt utifrån dina behov och önskemål samt håller kontakt med dina anhöriga.

Upplevelsen av kontinuitet, närhet och trygghet är viktigt och vi försöker i möjligaste mån begränsa antal personer som deltar i den individuella omvårdnaden. Vi eftersträvar alltid att skapa goda relationer och förtroende mellan dig och våra medarbetare. Vi erbjuder en trygg omvårdnadsmiljö utformad efter dina behov och förutsättningar. För att det ska vara möjligt upprättas en genomförandeplan, där kontaktperson tillsammans med dig och/eller dina anhöriga, formulerar dina behov och önskemål.

Tre kvinnor som jobbar med olika yrken inom vården går i en skog. Foto: Rosie Alm

Foto: Rosie Alm

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvårdsorganisationen (HSO) utför hälso- och sjukvård i kommunens särskilda boenden.

Sigtuna kommun har avtal med Familjeläkarna AB om läkarinsatser på våra särskilda boenden. Om du väljer dem som husläkare kan du få hembesök efter behov.

Vi har avtal med Oral Care som innebär att du en gång/år erbjuds munhälsobedömning av tandhygienist.

Aktiviteter, gemensamma utrymmen

På Ärlinghem erbjuds dagliga aktiviteter. I den gemensamma salen anordnas gymnastik, filmvisning, bingo, hjärngympa, frågesport, med mera. Vi varierar utbudet och lyssnar på dina önskemål. Musikunderhållning av varierat slag arrangeras kontinuerligt.


Mat

Mat är en av livets höjdpunkter och central för livskvaliteten. Det är något vi samlas kring och ser fram emot. Därför strävar vi efter att du som bor hoss oss ska få mat du tycker om.

För att säkerställa att maten alltid är nylagad så tillagas maten i kommunen i Ekilla köket. Här arbetar en kökschef tillsammans med sitt kockteam. Vi ser till att tillaga mat som man behöver och mår bra av. Matsedeln tas fram tillsammans med de boende och utgår ifrån deras önskemål. Varje dag finns det sex rätter att välja mellan. Till helger serveras alltid desserter.

Personalen på boendet tar emot maten och värmer upp den i köket så att det sprids goda dofter. Samtidigt skalas det och kokas till exempel potatis och en fräsch sallad förbereds. Under tiden dukas borden i matsalen inför dagens gemensamma måltid. På helgerna serveras extra fin mat och dukningen är därefter.

Vi har en god planering för måltiderna. Men vi ser även till att erbjuda mat under dygnets alla timmar om man så önskar

Vackert dukat bord med mellanmål.

Maten ska både se aptitlig ut och smaka gott. Foto: Rosie Alm.

Veckomeny

Matsedelsapp

Så här gör du för att ladda ner matsedelsappen till din mobiltelefon.

  1. Surfa in på adressen: mpi.mashie.com/app Länk till annan webbplats.
  2. Sök fram den meny du är intresserad av
  3. Spara den som favorit i appen
  4. Spara appen som Bokmärke eller genväg på hemskärmen

Måltidsservice

Måltidsservice står för servicen av måltider till de flesta förskolor, skolor, Arlanda gymnasiet samt särskilda boenden i kommunen och serverar cirka 10 000 portioner per dag. Vi satsar på näringsberäknade, klimatsmarta och hållbara måltider med hög kvalitet. Vi följer Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra måltider i äldreomsorgen.

Inköp av livsmedel

Vi ställer höga krav på de livsmedel vi köper in och jobbar hela tiden med att höja andelen närodlad, giftfri och ekologisk mat. Andra krav vi ställer är exempelvis djurhållning som följer svensk lagstiftning och minskad antibiotikaanvändning.

Program för måltidsverksamhet i Sigtuna kommun

Syftar bland annat till att inspirera, skapa bra hållbara matvanor, stärka matens betydelse i Sigtuna kommuns verksamheter och bidra till en hållbar kommun.
Program för måltidsverksamheten Pdf, 15.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Flytta till Ärlinghem

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Om du eller en närstående funderar på om du har behov av en plats på särskilt boende, eller kanske fått ett besked, kan du läsa mer om hur det fungerar nedan.

Att flytta till särskilt boende

Adress

Ärlinghems äldreboende
Idrottsvägen 21I
195 32 Märsta

Vill du besöka en brukare på boendet så är detta möjligt dagtid. Vid ankomst på Ärlinghem så ringer du på dörrklocka, för att bli insläppt.

Flytta till särskilt boende

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Om du eller en närstående funderar på om du har behov av en plats på särskilt boende, eller kanske fått ett beslut om en plats, kan du läsa mer om hur det fungerar nedan.

Att flytta till särskilt boende

Ansök om plats

Du kan ansöka om plats på äldreboende/särskilt boende i Sigtuna kommun genom att kontakta kommunens kontaktcenter eller genom e-tjänsten nedan.

Avgifter för särskilt boende i Sigtuna kommun

Avgifter för särskilda boenden i Sigtuna kommun

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.