Publicerad:

Så skapas läsintresse när språket är nytt och intresset är lågt

Läsning öppnar världar, är en nyckel till kunskap och utvecklar språket. Men vad gör man när elever har väldigt lågt intresse för läsning, inte har svenska som modersmål och tycker att det är svårt att läsa? Ekillaskolan började samarbeta med sin granne Vallmons förskola.

Linn Edsmyr, socialpedagog på Ekillaskolan, drog i gång projektet tillsammans med Vallmons förskola. Svenskaläraren Mari Allnér och specialläraren Lena Forsman lät elever i årskurs 8 öva läsning genom högläsning av bilderböcker för barn. Det ökade intresset för läsning. De lockade med att eleverna skulle få bli förebilder för de yngre barnen samtidigt som de kunde öva högläsning. Det vill säga ha roligt samtidigt som de övade läsning.

Eleverna fick svara på frågor om hur deras eget läsintresse var när de var i förskoleåldern. Då fick jag en grund att utgå ifrån. Jag lät dem titta i bilderböcker med kända barnbokskaraktärer och eleverna fick välja böcker att läsa enskilt, i par och i mindre grupper, säger Linn Edsmyr.

Efter en veckas övning fick de som ville gå över till Vallmons förskola och läsa för de äldre barnen. Men att gå över till förskolan var ingen självklarhet.

Vi fick locka och uppmuntra eleverna. Men när det första gänget kom tillbaka från lässtunden var de enbart positiva. De berättade entusiastiskt hur roligt det hade varit, det smittade av sig, säger Lena Forsman.

Under tio veckor gick tre till fyra elever en gång i veckan till förskolan. Alla som varit där ville gå dit igen.

Eleverna övade och övade. Satt i grupper om två eller tre och läste för varandra. Vi kunde se att de lässvaga eleverna blev säkrare vartefter veckorna gick. Ur ett socialt perspektiv gynnar det barnen på Vallmons förskola och eleverna på Ekillaskolan att träffa varandra, det skapar trygghet i området när man känner varandra, säger Linn Edsmyr.


Läs också Kan TikTok få unga att läsa mer?


Läskunnigheten har gått upp

Med hjälp av ett digitalt verktyg, Lexplore, kan man mäta hur elever läser. Kameran registrerar ögonrörelser och kan mäta läsningens flyt och hastighet. Om en elev har lässvårigheter kan tidig hjälp sättas in.

Ekillaskolans screening med Lexplore före och efter läsprojektet visade att de som var mest ihärdiga läsare av barnböcker och gick flera gånger till förskolan förbättrade avkodningen avsevärt, det vill säga hur eleven tolkar bokstäverna. Hos de elever som sedan tidigare var diagnostiserade med läs-och skrivsvårigheter märktes inte någon större skillnad.


Ur kursplanen gällande svenska och svenska som andraspråk

”Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.”


Tre bilder i en. På alla tre bilderna sitter äldre elever och läser för yngre förskolebarn. 

Elever från Ekillaskolan läser för barn på Vallmons förskola.