Publicerad:
Kan TikTok få unga att läsa mer?
Elin Wisth, skolbibliotekarie på Ekillaskolan tyckte att det var motsägelsefullt att debatten säger att skärmar och de ungas digitala liv har gjort att läsning minskar, samtidigt som elever kom och frågade efter böcker som de hade sett på TikTok. I sin masteruppsats undersökte hon ungas läsande och val av böcker.
Hur hänger du själv med i vad som är “inne-ämnen” bland ungdomarna?
Vad som är “inne” kan ju ändra sig snabbt i ungas digitala värld, därför kan det vara svårt att hålla sig uppdaterad om man själv inte använder samma medier. Privat får jag upp en del bokrelaterat innehåll på Instagram, men algoritmerna gör nog att det skiljer sig från vad en tonåring för upp på TikTok/BookTok. Så det absolut bästa tipset jag har för att hänga med i trender bland unga är att helt enkelt prata med dem - att vara nyfiken och fråga vad de läser, kollar och lyssnar på. De är experterna!
I din forskning, var det enbart bokvalen som gjorde att den obligatoriska läsningen inte lockade till läsning eller var det även något annat?
En av de jag intervjuade för min masteruppsats uttryckte frustration kring att de behövde läsa böcker som de inte kunde relatera till och att de inte fick vara delaktiga i valet av bok. Det handlade alltså inte enbart om boken i sig. Om eleverna har fått vara med i urvalet av böcker har de en koppling till boken som kan hjälpa till att öka motivationen, även om det är obligatoriskt skolarbete.
Något som återkom i intervjuerna var ordet “mood-reader”, att läsa vad man känner för i stunden och som passar sinnesstämningen där och då. Unga verkar ha svårt att tvinga sig till att läsa något annat bara för att de måste.
Jag tror även det kan handla om hur man “säljer in” en bok till eleverna. Man kan använda sig av knep som återfinns på sociala medier, som att se till att välja böcker med lockande omslag och välja bort gamla och slitna böcker, samt att berätta om boken med inlevelse och koppla till känslor man själv känt när man läst boken och avsluta med en cliffhanger.
Vilka bokval lockar inte till läsning?
De flesta av eleverna var inte intresserade av “gamla” böcker, det vill säga klassiker. Men de förstod att man behöver läsa dem som en del av undervisningen. För unga är bokomslaget viktigt för att locka till läsning. Därför kan det vara bra att erbjuda uppdaterade och nyutgivna klassiker med ett mer lockande omslag. Omslaget är ju ofta det första intrycket man får av en bok och kan lätt få en elev att tänka ”den här boken ser tråkig ut, då är den säkert det”.
Vilka böcker lockar till läsning?
Något som har varit inne på sociala medier ett tag är romantasy (romance+fantasy). Däremot har jag inte sett att just sådana böcker lånas ut i större utsträckning hos oss på Ekillaskolans bibliotek. Det som efterfrågas hos oss är manga, skräck och spänning.
Du är ny som skolbibliotekarie på Ekillaskolan, hur vill du utveckla skolbibliotekets roll på skolan?
Vi har börjat planera en flytt av biblioteket, som nu ligger lite avsides i byggnaden, till en mer central plats i skolan. Vår förhoppning är att detta ska locka fler elever till biblioteket och in i läsningen. Jag vill även lyfta skolbibliotekets roll som pedagogisk resurs och, utöver att samarbeta med läsningen, hoppas jag få till bra samarbeten med lärarna kring undervisning i informationssökning, källkritik, källtillit och AI.

Elin Wisth är skolbibliotekarie på Ekillaskolan.