Publicerad:

Dina ögon gör kommunen tryggare – så enkelt bidrar du!

Känns något otryggt i din närmiljö? En trasig lampa, skymmande buskar eller en plats som känns fel? Din magkänsla är viktig! Genom att enkelt rapportera dina observationer hjälper du oss i Sigtuna kommun, polisen och fastighetsägare att skapa en ännu tryggare och trevligare plats att bo och verka i.

– Allmänhetens observationer är mycket viktiga för vårt trygghetsarbete, säger Ulf Lamvert, säkerhetsstrateg på Sigtuna kommun. Ni som bor och vistas i en miljö ser ofta sådant som vi som arbetar med trygghet annars skulle missa.

Det kan handla om allt från klotter och nedskräpning till platser där belysningen behöver ses över eller där växtlighet skapar otrygga miljöer. Ibland rör det sig om platser med stök eller misstänkt narkotikaförsäljning.

– Tveka inte att informera om sådant ni upplever som viktigt, uppmanar Ulf. En magkänsla räcker långt. Det finns inga rätt eller fel – det är din upplevelse som räknas.

Från din observation till gemensam handling

När vi får in synpunkter om otrygghet, antingen från dig som invånare eller från polisanmälningar, blir det ett viktigt underlag för våra trygghetsvandringar. Senast i maj genomfördes sådana vandringar i Tingvalla, Vänortsringen och Märsta centrum – områden som ingår i föreningen Trygg i Märstas verksamhetsområde.

– Under trygghetsvandringar baserade på inkomna ärenden tittar vi först på vilken typ av brottslighet eller annat otrygghetsskapande som rapporterats i området, förklarar Vilma Deutgen Åker, projektledare för Trygg i Märsta. Om det till exempel handlar mycket om narkotika försöker vi förstå varför utifrån den fysiska miljön.

Under en vandring deltar ett team med representanter från kommunens olika enheter, polisen och berörda fastighetsägare. – Vi bidrar alla med olika bakgrund och lägesbilder, säger Ulf Lamvert. Polisen har ofta god individkännedom, fastighetsägarna vet mer om interna problem som exempelvis obehöriga i trapphus, medan kommunen strävar efter att skapa en helhetsbild och en handlingsplan för förbättringar.

Konkreta resultat som gör skillnad

De senaste vandringarna i maj ledde bland annat till beslut om att vissa träd behöver beskäras så att belysningen når marken bättre, och att några näringsidkare kommer att uppmanas se över sina skyltfönster. Även problem med råttor uppmärksammades genom hål i marken runt bostadsområden.

– Det vanligaste vi ser är klotter och annan skadegörelse, berättar Vilma. Oftast är det kommunen som ansvarar för att ta bort klottret – vilket de vanligtvis gör inom några dagar. Alla iakttagelser dokumenteras i ett protokoll, och arbetet följs upp för att säkerställa att åtgärderna genomförs.

Ett långsiktigt lagarbete

Att skapa trygghet är ett ständigt pågående arbete. – Det känns fantastiskt att vi kan se en positiv utveckling i Märsta centrum, Vänortsringen och Tingvalla, säger Vilma Deutgen Åker. Förändringar tar tid, och för att de ska bli bestående krävs mer än bara snabba lösningar.

Den generella bilden från de senaste vandringarna var att det ser mycket fint ut i områdena. Det positiva resultatet tros till stor del bero på proaktiv fastighetsförvaltning och ett gediget arbete från kommunen. – Eftersom vi har bedrivit det här arbetet en längre tid och försökt åtgärda de brister som kommit upp, börjar områdena se riktigt bra ut, tillägger Ulf Lamvert.

Rapportera otrygghet på två snabba sätt:

Din insats är viktig – tillsammans blir vi starkare! För att vi ska kunna fortsätta utveckla tryggheten i kommunen behöver vi din hjälp.

– Vi behöver fler rapporter från invånarna, säger Ulf. Det är när ni delar med er av det ni upptäcker som vi får en ännu bättre chans att göra Sigtuna kommun tryggare.