Publicerad:

Mat på bordet när krisen kommer

Tänk en kommun där maten räcker till alla elever och äldre på våra boenden, även när det oväntade händer. Det ämnet stod i fokus när experter, lokala matproducenter och representanter från kommunen samlades på Herresta Lada i Odensala. Målet? Att tillsammans se till att vår livsmedelsberedskap är stark och redo för framtiden.

Dagen kickstartades med en nationell utblick från Jenny Johansson på Livsmedelsverket. Hon målade upp bilden av livsmedelsberedskap som ett lagarbete där alla, från de största matjättarna till den minsta lokala odlaren, spelar en viktig roll. För oss innebär det ett särskilt ansvar att se till att det finns mat till våra skolor, förskolor och äldreboenden, även i tuffa tider.

Sedan zoomade vi in på vår egen bakgård – Sigtuna kommun. Vilka unika möjligheter och utmaningar har vi här? Kristian Svensson, som både är LRF-ordförande och driver Österby Gård, gav oss en inblick i böndernas vardag. Han berättade om behovet av stöd för att kunna fortsätta bruka jorden och hur viktig vår åkermark är.
Visste du till exempel att varje person i snitt konsumerar runt 140 kg mjölkprodukter om året? För att täcka behovet i hela Sigtuna kommun skulle det behövas cirka 715 mjölkkor, som i sin tur behöver ungefär 800 hektar åkermark för sitt foder. Det visar hur värdefull vår lokala jordbruksmark är för maten på ditt bord.

Jonny Salviander, chef för måltidsservice i kommunen, berättade om hur de arbetar när de köper in mat till måltidsservice. Varje år handlar det om stora mängder, till exempel 2,2 ton ägg och 20 ton morötter som blir till måltider för våra barn och äldre. Han väckte också en tanke om vad vi själva kan göra för att bidra till beredskapen.

Kan man kanske fundera på vad man kan göra av alla äpplena i trädgårdar runt om i Sigtuna kommun? Eller svampen i skogarna?

Men allas ansvar är viktigt. Carl Mannfors som arbetar med kommunens krisberedskap påminde oss om att en trygg kommun också bygger på din egen förberedelse. Har du mat och vatten hemma så att du klarar dig i minst sju dagar?
Det är en viktig del av vår gemensamma beredskap. I en kris behöver samhällets resurser först och främst gå till de mest utsatta.

Idéer som gror och samarbete som växer

Under dagen kokade det av idéer och lösningar. Hur ser vi till att tunga transporter med mat kan komma fram? Hur säkrar vi el till viktiga funktioner om strömmen går? Kan vilt från våra skogar bli en större del av vår lokala mat? En sak stod klar, vi behöver en ordentlig genomlysning av hur det ser ut med matberedskapen i kommunen idag, och vi behöver göra det här tillsammans. Uppsala Matråd inspirerade med sina erfarenheter av stads- och byodling, och visade hur mycket som kan hända när människor går samman.

Som Jenny Johansson från Livsmedelsverket sa: "Man kan göra så mycket man kan inom kommunen men ingen kan klara detta själva." Och Kristian Svensson från LRF fyllde i med ett konkret exempel på vad som behövs: "Kommunen behöver tänka på infrastruktur så att traktorer kan ta sig fram överallt till sina marker."

Tillsammans för en matsäker kommun

Mötet på Herresta Lada var ett viktigt startskott. Nu kavlar vi upp ärmarna för att omvandla alla kloka tankar och idéer till handlingsplaner. Anna-Maria Varpenius från kommunens näringslivsenhet betonade att livsmedelsberedskap är en komplex fråga som kräver att många jobbar ihop.

Sigtuna kommun arbetar för att du ska kunna känna dig trygg med att det finns mat på bordet, oavsett vad som händer. Det här är ett arbete som berör alla och som bygger på samarbete.
Håll utkik här på sigtuna.se för uppdateringar om hur vi går vidare och hur du kan vara med och bidra till ett tryggare och mer matsäker kommun för kommande generationer.