Publicerad:

Invasiva arter - så hanterar du dem

En del djur- och växtarter kallas invasiva och de har en negativ inverkan på ekosystemet och den biologiska mångfalden. Det är viktigt att sortera växter rätt, och att hjälpa till att rapportera de djur och växter du ser.

Invasiva växtarter måste sorteras korrekt

Invasiva växtarter hör inte hemma i trädgårdskomposten. De riskerar att inte brytas ner och får istället hjälp att spridas när du sedan använder kompostjorden. Det är förbjudet att slänga invasiva växter i naturen.

Om det finns EU-listade invasiva arter på fastigheten ansvarar du som fastighetsägare för att hantera växterna på rätt sätt. Exempel på invasiva växter är parkslide, blomsterlupin, loka och gullris.

På Artdatabankens webbsida kan du se en förteckning över invasiva växt- och djurarter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gör så här när du sorterar växterna

  • Små mängder växtdelar från invasiva växter kan du slänga i hushållsavfallet.
  • Har du stora mängder avfall från invasiva arter, packa det i plastsäckar som du försluter väl och lämnar på återvinningscentralen. Tillför vatten i säcken så att de ruttnar.
  • Kör inte invasiva växter på ett öppet släp. Växtdelar kan lätt ramla av och sprida sig.
  • När du kommer till återvinningscentralen - kolla hur och var du ska sortera växterna. De ska lämnas på en särskild plats.
Bild som illustrerar hur man sorterar invasiva växter.

Illustratör: Li Rosén Zobec/Typoform

Invasiva djurarter kan påverka ekosystemet negativt

Det finns flera olika invasiva djurarter i vårt närområde, exempelvis mink och signalkräfta.

En ny invasiv djurart heter lövplattmask och den började etableras förra året, 2024. Den äter daggmaskar, snäckor och sniglar, vilket kan skada ekosystemet och påverka jordbruket negativt. Lövplattmasken kommer till Sverige via importerade plantor.

Du kan hjälpa till att hålla koll genom att fråga i blomaffären och kontrollera jorden till växter som du köpt. Du kan se hur lövplattmasken ser ut på Naturvårdsverkets webbplats.

Läs mer om hur du hanterar lövplattmasken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.