Publicerad:

Socialarbetare på skolorna – nyckeln till tidigt stöd för låg- och mellanstadiebarnen

Nu gör vi en kraftsamling kring barn som har svårt att klara tillvaron i skolan genom att lösa svårigheter innan det blir större problem. Ett team från socialtjänsten jobbar direkt på sex av våra skolor tillsammans med skolpersonal och föräldrar.

För en del barn är skoldagen fylld av hinder – kanske är det svårt att hantera känslor eller att koncentrera sig. Sedan i höstas kan sex låg- och mellanstadieskolor i kommunen ta hjälp av socialarbetare som snabbt kan sätta igång arbetet med att skapa förutsättningar för barnet att må bra på skolan. De jobbar proaktivt tillsammans med vårdnadshavare och skolpersonal och släpper inte taget förrän barnet har en mer fungerande tillvaro på skolan.

Genom att komma in tidigt kan teamet runt barnet ta tag i svårigheter innan det blir större problem.

Om ett barn har svårt att fungera i skolan kan det bli större utmaningar när de blir äldre. Nu kan vi jobba nära och intensivt med vårdnadshavarna och skolpersonalen under en period tills barnet klarar av skoldagen igen. Det här är ett viktigt förebyggande arbete för att förhindra framtida utanförskap och mer omfattande svårigheter, säger Emma Söderholm, samordnare för socialtjänstens skolteam på Sigtuna kommun.

Just nu gör vi en stor politisk satsning på att alla skolor ska ha trivsel, trygghet och studiero, genom ett tiopunktsprogram med konkreta åtgärder. En av punkterna är ”socialarbetare på plats i skolorna”, och det har gjort satsningen på teamet möjlig.

Vi har tagit fram ett tiopunktsprogram i syfte att skapa en lugnare och tryggare skola för våra elever och pedagoger. Ett stökigt klassrum är ingen bra läromiljö eller arbetsplats, utan skapar onödig stress och oro. Problemet är mångfacetterat, vilket innebär att vi måste arbeta på flera fronter samtidigt. Att stärka samarbetet med socialtjänsten är därför en viktig pusselbit, och närvaron av socialarbetare på plats kommer skapa goda förutsättningar för en lugnare skolmiljö för alla, säger Johan Henrikson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Sigtuna kommun.

Sex av våra skolor har tillgång till stödet från socialarbetarna: Eddaskolan, Sagaskolan, Centralskolan, Sätunaskolan, Norrbackaskolan och Tingvallaskolan.

Vad vi vet är det här ett ganska unikt sätt att jobba på för en kommun. Vi har hittat ett sätt att samarbeta som nu fungerar väl och ett halvår efter starten jobbar vi redan med femton ärenden. Det är vi jätteglada för, fortsätter Emma Söderholm.

Att skolan kan lyfta ett behov direkt till sin socialarbetare utan att det först krävs ett myndighetsbeslut gör att vi snabbare kan samla de resurser som behövs kring varje barn. Det ligger i linje med ett större fokus på förebyggande insatser i en ny socialtjänstlag som blir verklighet i sommar.

Vi på skolan ser ju direkt när barn har svårt att klara skoldagen av olika skäl. När vi redan har prövat andra vägar men inte kommer framåt, kan vi nu ta hjälp av vår socialarbetare som har ett bredare perspektiv. Hon leder arbetet och kan förklara föräldrarnas perspektiv för skolan och tvärtom. Det är så värdefullt, säger Jessica Ljungwall, rektor på Tingvallaskolan.

Två kvinnor står framför en byggnad i tegel. Bakom dem på fasaden syns en skylt med texten Centralskolan och Sigtuna kommuns logotyp.

Två av familjebehandlarna i socialtjänstens skolteam jobbar bland annat på Centralskolan i Märsta. Foto: Sigtuna kommun

Satsningen på socialarbetare i skolan, med titeln familjebehandlare, är en av punkterna i en politisk satsning för en lugnare och tryggare skola i Sigtuna kommun. Satsningen kallas ”tiopunktsprogrammet”.

Läs mer om tiopunktsprogrammet.

Från och med 1 juli 2025 har Sverige en ny socialtjänstlag, en lag som bland annat har större fokus på förebyggande arbete.

Läs mer om nya socialtjänstlagen. Länk till annan webbplats.

Vi satsar på olika sätt på att knyta samman socialtjänsten och skolorna genom att stötta förskolor, grundskolor och gymnasier, men även eleverna själva och deras vårdnadshavare, i svåra frågor om mående och omsorg. Förskolor och skolor har direkt tillgång till stöd från en socialsekreterare utan att först göra en orosanmälan. Sex av kommunens skolor kan också aktivera ett team av familjebehandlare på plats.

Läs mer om satsningen på socialtjänst i skolorna.