Publicerad:

Historisk satsning: Mynttomten i Sigtuna stad rustas upp

Sigtuna kommun har beslutat att genomföra en omfattande upprustning av Mynttomten i Sigtuna stad, en plats av stor historisk betydelse. Projektet syftar till att lyfta fram platsen där Sveriges första mynt slogs och göra den mer tillgänglig för både invånare och turister.

Modell av mynttomten

Kungens verkstad och de fem husen på mynttomten så som det idag gestaltas inne på Sigtuna museum. Modell i skala 1:50 av modellbyggare Bo Ljung efter rekonstruktion av Arkeolog Anders Söderberg, Sigtuna museum.

– Mynttomten bär på en av Sigtunas viktigaste historiska berättelser, och det är dags att ge platsen en gestaltning som motsvarar dess värde, säger Lars Björling (SfS), kultur- och fritidsnämndens ordförande. Vi vill skapa en levande historisk plats där besökare kan uppleva och lära sig om Sveriges tidiga historia.

Mynttomten är tänkt att bli en central samlingsplats i Sigtuna stad, där det kan anordnas träffar, festivaler och andra evenemang.

– Det här är efterlängtat och blir ett viktigt steg i den stora upprustningen som just nu genomförs i Sigtuna stad. Att platsen aktiveras och tillgängliggörs på det här sättet kommer höja den totala besöksupplevelsen i Sigtuna, säger Mattias Askerson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Arkeologiska fynd i fokus

En tidigare genomförd arkeologisk utgrävning kommer att utgöra grunden för gestaltningen av Mynttomten, den plats där Sveriges första mynt slogs.

Mynttomten är ett område mellan Sigtuna museum och Stadshotellet som runt år 1000 bestod av fem hus. Husens placering kommer att markeras med stenrader, medan huset där myntslagningen ägde rum får en särskild gestaltning i form av en glashusliknande paviljong.

– I paviljongen kommer vi att visa hur myntslagningen gick till, och besökare kommer även att få möjlighet att prova på själva. Vi vill skapa en interaktiv upplevelse som gör historien levande, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museum.

Under 2026 är det planerat att paviljongen ska byggas och att de andra delarna i projektet, som stenraderna, ska börja ta form på området.

En plats med barn i fokus

För att få med barnens perspektiv i arbetet kommer en referensgrupp bestående av barn och unga att vara delaktiga under planeringsarbetet.

– Det är viktigt att barn får möjlighet att påverka utformningen av platsen. Vi vill att de ska känna sig delaktiga i att skapa en plats som de kan uppskatta, avslutar Ted Hesselbom.