Publicerad:
Robot ersätter fysisk närvaro vid långvarig sjukdom
Kontakt med kompisar och att få vara en del av klassrummet kan kännas extra viktigt när en allvarlig sjukdom sätter en liten flickas liv på paus. En robot blev hennes ögon och öron, och är idag en naturlig del i klassrummet.
Maria Dittrich är lärare på Sagaskolan och har en robot i klassrummet.
Vi har en elev som är långvarigt sjuk. Hon är studiemotiverad och vill hänga med i skolan. Roboten har också hjälpt henne att hålla kontakten med klassen men hon har även kunnat vara med på studiebesök. Sist var vi på Naturhistoriska riksmuseet. Besöket uppskattades av alla.
Roboten är placerad på flickans bänk i skolan. Genom att styra den via en app på sin iPad hemma kan hon via ljussignaler på robotens huvud räcka upp handen och visa om hon inte vill bli störd, men även uttrycka känslor som glad, ledsen och fundersam.
Vår elev är uppkopplad så mycket hon kan och tar med sig sin robot även i bilen till sjukhuset. Den har blivit en viktig del i hennes liv.
Innan roboten blev en del av klassrummet förbereddes elever och vårdnadshavare.
Det är viktigt med information. Vi pratade om den med eleverna i klassen och informerade alla föräldrar om syftet och vad det är för något. Vi pratade även om säkerhet eftersom roboten har en kamera. Man kan till exempel inte ta skärmdumpar, då låser den sig. Roboten är krypterad och inget av det som den strömmar sparas.
Sammanlagt har vi idag tio robotar som står i utbildningens tjänst. De har använts för elever som på ett eller annat vis inte kan komma fysiskt till skolan. Det kan röra sig om hemmasittare eller elever som har svårt att vistas i större sammanhang en längre stund.
Maria Tillman är specialpedagog och poängterar att en robotlösning är en tillfällig insats som alltid föregås av en kartläggning av behovet i samverkan mellan skola, elevhälsa och vårdnadshavare.
Vid ett uppstartsmöte är vi tydliga med tidsaspekt och ställer även krav på hur den ska användas. Vissa elever kanske inte klarar en hel dag i skolan, då kan roboten vara ett komplement för resten av dagen. Den ska aldrig ersätta övriga insatser.
Maria Dittrich säger att klasskompisarna älskar roboten och tycker att den är cool.
Alla är väldigt inkluderande och är uppmärksamma. De ropar alltid när hon räcker upp handen så att jag inte ska missa att se det.

Roboten under ett studiebesök på Naturhistoriska riksmuseet.