Publicerad:
Allt fler elever känner sig trygga i våra skolor
Våra satsningar på trygghet och studiero i skolorna har redan gett resultat. En ny elevenkät visar en tydlig ökning av högstadieelevernas upplevda trygghet.
Under 2024 så har vi infört ett tiopunktsprogram för en lugnare och tryggare skola. Bland annat så har vi numera biträdande rektorer med ansvar för trygghet och studiero på våra högstadieskolor. Vi har också öppnat en akutskola för tillfällig omplacering av elever med normbrytande beteende.
Mattias Askerson (M) är ordförande i utbildningsnämnden och säger:
Det är mycket lovande att vår stora satsning på trygghet och studiero redan har gett resultat. Tiopunktsprogrammet har hög prioritet för kommunledningen och vi har tillfört ytterligare resurser för att förstärka socialtjänstens närvaro i skolorna under 2025.
Vad tycker eleverna om sin skolmiljö?
Det är viktigt för oss att veta hur eleverna själva upplever sin skola. Därför så får eleverna varje år fylla i en enkät där vi bland annat frågar om hur de trivs, om de kan koncentrera sig på lektionerna och om de känner sig trygga. Svaren använder vi sedan för att göra skolan ännu bättre.
Svaren i den senaste enkäten är positiva. Här svarar 84 procent av högstadieeleverna i våra kommunala skolor att de känner sig trygga i skolan - en ökning med fem procentenheter jämfört med 2023. När det kommer till studiero så svarar 78 procent att de kan jobba på lektionerna.
Elevenkäten i korthet
- I november 2024 så fick eleverna i skolorna i vår kommun svara på den årliga grundskoleenkäten. Det var den första enkäten sedan satsningarna inom Tiopunktsprogrammet för en lugnare och tryggare skola genomfördes under 2024.
- Sammantaget så uppger 84 procent av högstadieeleverna i våra kommunala skolor att de känner sig trygga i skolan. År 2023 var andelen 79 procent.
- 78 procent av högstadieeleverna i våra kommunala skolor uppger att de kan jobba på lektionerna. År 2023 var andelen 76 procent.
- På Ekillaskolan och Tingvallaskolan i Märsta syns den största ökningen vad gäller upplevd trygghet. På Tingvallaskolan uppger 78 procent att de känner sig trygga, jämfört med 62 procent år 2023. På Ekillaskolan är andelen 84 procent, jämfört med 73 procent år 2023.
- Andelen tjejer i högstadiet som känner sig trygga är mindre än andelen killar. 79 procent av tjejerna uppger att de känner sig trygga i skolan. År 2023 var andelen 74 procent.
- Även andelen tjejer som uppger att de har studiero är mindre än andelen killar. 75 procent av tjejerna svarar att de kan jobba på lektionerna. År 2023 var andelen 73 procent.
Stor förbättring på vissa skolor
På Ekillaskolan och Tingvallaskolan i Märsta så har den upplevda tryggheten ökat allra mest. Det här är två av de fem högstadieskolor som fick nya biträdande rektorer och trygghetsteam i augusti.
Mikael Östling Huhta är verksamhetschef för grundskolan och säger:
En förklaring till att fler känner sig trygga är att det finns fler vuxna med mandat att agera i skolans korridorer och utrymmen.
Att satsningarna gett resultat så snabbt tycker han är glädjande.
Vi har tillfört våra skolor stora resurser för att de här satsningarna ska ge verkligt resultat. Förbättringen som vi kan se i enkäten tycker jag är rimlig, trots den relativt korta tiden. Vi behöver nu fortsätta att utveckla arbetet för att alla elever på våra skolor ska känna sig trygga och ha studiero.
Fortsatt stora skillnader mellan tjejer och killar
Enkäten visar att det är stor skillnad mellan tjejers och killars upplevda trygghet i högstadiet. Här svarar 89 procent av killarna att de känner sig trygga, medan siffran för tjejerna är 79 procent. När det kommer till studiero så svarar var fjärde tjej att de inte känner att de kan jobba på lektionerna.
Grundskolans verksamhetschef Mikael säger såhär om den skillnaden:
Vi behöver fortsätta arbetet med att skapa ett studiefokus på alla våra lektioner, med undervisning där alla elever deltar i lärandet. På så sätt kommer studieron att öka för alla. Glädjande är ändå att den upplevda tryggheten bland tjejer har ökat stort jämfört med förra året och att skillnaden mellan könen är något lägre i vår kommun än i riket i stort.
Trygga och trevliga skolrestauranger
I november så fick eleverna i våra kommunala skolor även svara på en annan enkät. Den enkäten mäter vad eleverna tycker om sin skolmat och skolrestaurangen. Till exempel om det är rent och snyggt, om kökspersonalen är trevlig och om maten är god. Vi har frågat eleverna detta sedan år 2018.
När eleverna på Ekillaskolan fick tycka till om sin skolrestaurang så såg vi en jätteökning av andelen nöjda elever.
- 76 procent svarade att de alltid eller oftast äter sig mätta. År 2023 så var andelen 45 procent.
- När vi slog ihop alla frågor och mätte den totala nöjdheten så svarade 73 procent att de alltid eller oftast känner sig nöjda. År 2023 var andelen 41 procent.
Den senaste tiden så har vi gjort flera insatser för att göra våra skolrestauranger ännu mer trygga och trivsamma. Vi har till exempel jobbat med flöden, avgränsningar och ”rum i rummet”. Syftet har bland annat varit att eleverna aldrig ska behöva sitta mitt i en matkö eller där många passerar för att lämna disk. En enkät som denna kan vi nu använda för att utvärdera insatserna som vi har gjort och tänka ut hur vi kan göra skolrestaurangerna ännu bättre.