Publicerad:
Prao - en första smak på arbetslivet
Det är prao-tider i högstadieskolorna runt om i kommunen och många elever gör sin första praktik ute i det verkliga arbetslivet. En bra praktikplats med meningsfulla uppgifter kan vara avgörande för inställningen till arbetslivet. Därför är ett bra samarbete mellan skola och företag en viktig del för att göra praktiktiden intressant.
Känslan av att vara en del av en arbetsplats är att känna sig vuxen på riktigt. Att gå i högstadiet betyder att yrkeslivet närmar sig.
Eleven Inez har arbetat i en livsmedelsbutik i Sigtuna och tycker att det har varit jätteintressant. Hon har fått inblick i vad som händer i en affär bortom det som man som kund ser. Inez har känt sig välkommen och säger att alla har varit hjälpsamma.
De har verkligen tagit hand om mig och de har inte varit för stränga. Jag har haft fullt att göra som att fylla hyllor och hjälpa kunder. Under min praktiktid har jag lärt mig att våga ställa frågor, inga frågor är för dumma.
Eleven Samara har arbetat på en restaurang och säger att hon har fått chansen att utveckla hur man bemöter kunder.
Att får prova på att jobba på riktigt har bjudit på en del överraskningar, som att hur svårt det är att göra mackorna fina och goda! Min handledare har varit snäll och tålmodig och visat hur jag ska göra steg för steg.
Jan Ceder har varit handledare för Inez i livsmedelsbutiken och tycker att det är kul att ta emot elever och lära dem grunderna i hur det är att arbeta i butik.
Eleverna får en inblick i allt arbete bakom – från när varor kommer in till samarbetet i personalgruppen. Det är inspirerande att visa vad vårt yrke innebär, och att sprida yrkesstolthet. När vi tar emot prao-elever hjälper vi till att visa samhällets olika delar och ge eleverna värdefull inblick i hur samhället fungerarar.
Jan säger att det är viktigt att som företag planera emottagandet av prao-elever. Att se till att det finns uppgifter, att övrig personal är informerad.
Det är bra om man kan ge eleverna arbetsuppgifter som de klarar av själva och kan slutföra på egen hand. Det ger en känsla av ansvar.
Fakta Prao
Prao är en förkortning av praktisk arbetslivsorientering och är sedan 2018 obligatoriskt för elever i årskurs 8. Prao infördes på 1970-talet för att ge elever förståelse för olika yrken och arbetsmiljöer, men också för att knyta ihop skolans teori med praktiska tillämpningar. Idag ligger fokus på studie- och yrkesval för framtiden. Därför är det viktigt att företag tar emot praoelever.