Publicerad:

Arlandagymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram ska ansöka om Visita-certifiering

Politiken har beslutat att Arlandagymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram ska ansöka om att bli Visita-certifierat. På så sätt får utbildningen en kvalitetsstämpel som garanterar eleverna en relevant utbildning som leder vidare ut i arbetslivet och möter besöksbranschens behov.

En person håller i en kakform

Hösten 2025 startar det nationella restaurang- och livsmedelsprogrammet i lärlingsform vid Arlandagymnasiet i Märsta. Politiken har nu beslutat att programmet ska ansöka om Visita-certifiering. Foto: Ala Hojat Jalali.

Besöksnäringen är kroppspulsådern i vår kommun. Över en miljon människor övernattar varje år vid någon av hotell- och konferensanläggningarna och branschen sysselsätter en femtedel av våra invånare.

Men det är också en bransch som skriker efter personal. Och det vill vi göra något åt.

Hösten 2025 startar nämligen restaurang- och livsmedelsprogrammet på Arlandagymnasiet i Märsta. Utbildningen ska drivas i lärlingsform och för att stärka samarbetet med besöksnäringen ska vi också ansöka om Visita-certifiering. Certifieringen innebär att programmet jobbar tillsammans med den lokala och regionala besöksnäringen och har en lärmiljö som liknar arbetslivet. Allt för att våra elever ska lära sig det som faktiskt efterfrågas av branschen.

Erik Ryding är Arlandagymnasiets verksamhetschef och säger:

Branschkopplingen är A och O när man pratar yrkesprogram. Med en Visita-certifiering knyter vi samman branschen och skolan på riktigt och de elever som söker får en garanti på att det är en relevant utbildning som leder vidare ut i arbetslivet.

Det är branschorganisationen Visita som väljer vilka program som får certifieras. Erik menar att vår starka besöksnäring gör att möjligheterna för certifiering ser goda ut:

För andra som försöker bli certifierade kan samverkan med branschen vara en utmaning. Men vi har en bransch som efterfrågar utbildningen och är väldigt engagerad.

Och lika bra menar han att det ser ut för eleverna som söker sig till programmet:

Arlandagymnasiet ligger i en kommun som har mängder av både konferensanläggningar och hotell. För att inte tala om Arlanda flygplats runt hörnet. Eleverna som söker till programmet får mycket gynnsamma förutsättningar för ett yrkesliv inom besöksnäringen.

Utbildningsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) menar att certifieringen inte bara säkrar kvaliteten på gymnasieprogrammet utan också kan minska glappet mellan arbetsgivare och arbetstagare:

I Sigtuna kommun finns flera aktörer inom hotell och restaurang som upplever svårigheter med att hitta rätt personal. Samtidigt vet vi att det finns många som skulle vilja arbeta i branschen. Via lärlingsupplägget och Visita-certifieringen stärks det viktiga samarbetet mellan företag och elever.

Om Visita och restaurang- och livsmedelsprogrammet

  • Hösten 2025 startar det nationella restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Arlandagymnasiet i Märsta. Programmet kommer att drivas i lärlingsform.
  • För att ett program ska bli Visita-certifierat ansöker skolan om det hos branschorganisationen Visita. Organisationen gör då en helhetsbedömning av bland annat hur programmet samverkar med besöksnäringen, vilket innehåll och fokus som utbildningen har, hur lärmiljön ser ut, samt hur arbetslivet medverkar i själva programmet.