Publicerad:

Prisregn över våra kockar och kök

I går fick två av våra kockar kliva upp på pallen när Sveriges största tävling i offentliga måltider avgjordes i Lund. Och inte mindre än 19 av våra egna kök prisades med guldstjärnor.

Gruppbild med människor på en scen under en prisceremoni. En skylt i bakgrunden med texten "Vinnare! Årets seniorkock 2024."

Samtliga vinnare i årets upplaga av Sveriges offentliga måltider. Längst bak till vänster jublar vår kock Adam Brolund som kammade hem förstaplatsen i kategorin "Årets seniorkock". Foto: Anders Tegnér.

Du har kockrocken på, receptet i huvudet, ingredienserna uppradade framför dig. Strax ska en jury bedöma din kreativitet, ditt upplägg och hur gott det smakar. Klockan tickar. Just det, en detalj till: du får bara laga mat som passar på särskilda boenden eller förskolor.

Adam Brolund är vår kökschef i Ekillaköket i Märsta och är en av de nio kockar som tävlade framför en jury i tisdags.

Jag har jobbat på allt från lyxkrog till restaurangkedjor men inget slår offentliga måltider. Maten behöver varken vara tråkig eller smaklös, utan kan hålla riktigt hög klass. Det visar vi med tävlingar som den här.

Adam kammade hem förstaplatsen i kategorin ”Årets seniorkock” med sin rätt som bestod av fläsklägg, rotmoskroketter, senapscréme, crudité och picklade senapsfrön. Förra året snubblade han på målsnöret. Men nu tog han sig allra högst upp. Juryn hyllade honom för hans passion och insikt om vad de äldre matgästerna behöver.

Jag valde att modernisera en klassiker. Det känns jättekul att det tog mig allra höst upp på pallen.

En man håller ett diplom och står framför en bakgrund med olika logotyper och ballonger.

Adam Brolund kammade hem förstapriset i Sveriges största tävling för offentliga måltider. Idag vaknade han upp som Sveriges bästa seniorkock. Foto: Anders Tegnér.

"När man lagar mat till barn ska man våga trycka på med smakerna"

Medan Adam lagar mat till våra äldsta invånare, tar kollegan Jan Johansson hand om de allra yngsta. Också han fick kliva upp på pallen igår, när han knep andraplatsen i kategorin ”Årets förskolekock”. I vårt kök på Brage förskola i Valsta experimenterar han med maten och vill få fler barn att våga prova nya smaker.

En vanlig fördom är att barn inte äter om det smakar för mycket eller annorlunda. Så är det inte alls. Man ska våga trycka på i smakerna. Jag minns själv när mina barn var små och jag vände ryggen till. Då satt de direkt och åt pepparsås med sked.

I tävlingen serverade Jan pankopanerad kycklinglårfilé med apelsinsmör, mangoketchup och pommes frites gjorda av sötpotatis. En rätt som med fördel äts med händerna.

Jag tycker egentligen att vuxna också borde få äta mer med händerna. Det är ju kul.

Vägen till pallplatserna har lett från mormors pannkakor och farmors älgstek, till kök i FN-kompanier och lyxrestauranger. Men både Adam och Jan tycker att deras nuvarande kök är det mest stimulerande och utmanande.

Adam säger:

Det finns inget bättre än att laga mat till äldre. Våra gäster säger vad de tycker och har höga krav på hela matupplevelsen. Det måste se bra ut, det ska dofta rätt och konsistensen ska vara trevlig.

Kock förbereder en rätt i ett professionellt kök.

Fullt fokus när Jan förbereder sin rätt inför jurypresentationen, under tisdagens tävling i Lund.

Guldstjärnor till 19 (!) av våra kök

Utöver Adam och Jans tävlingsinsatser delades det ut guldstjärnor till offentliga köken i Sverige. Under hösten har en jury besökt de nominerade köken för att bedöma allt från hållbarhet och kompetens till kvaliteten på råvarorna.

Och hela 19 av våra egna kommunala kök prisades med guldstjärnor under gårdagens gala!

Ett av köken fick dessutom tre stjärnor. Något som delas ut till mycket få kök i Sverige. Det var inget mindre än köket på Brage förskola i Valsta där Jan jobbar.

Rektor Annica Norén berättar om vikten av att jobba med hela måltidsupplevelsen och att kockarna finns nära barnen under måltiderna:

För oss är måltiderna ett tillfälle att känna glädje och bygga relationer. Att barnen får möta våra kockar varje dag är jätteviktigt, det ger så fin samhörighet. Måltiderna är också ett perfekt tillfälle för utveckling och lärande och vår personal jobbar därför mycket med måltidspedagogik.

Även vårt särskilda boende Ärlinghem fick en guldstjärna för sin mat. Och boendechef Barbare Huskaj känner sig både glad och stolt:

Det här är så roligt! Och verkligen en stark motivation för oss att fortsätta förbättra måltidsupplevelsen. Måltiden handlar om så mycket mer än god mat, det handlar om trivsel och gemenskap. Att skapa en trevlig atmosfär och erbjuda en service som får de äldre att känna sig sedda och uppskattade. Varje måltid ska vara en fest för sinnena!

Våra egna kök som prisades med guldstjärnor

  • Brage förskola
  • Förskolan Ymer
  • Orions förskola
  • Saturnus förskola
  • Tils förskola
  • Ärlinghedens förskola
  • St:a Gertruds skola
  • Arlandagymnasiet
  • Centralskolan
  • Eddaskolan
  • Ekillaskolan
  • Galaxskolan
  • Norrbackaskolan
  • Odensala skola
  • S:t Olofs skola
  • S:t Pers skola
  • Steningehöjdens skola
  • Sätunaskolan
  • Ärlinghems särskilda boende

Om tävlingen Sveriges offentliga måltider

  • I Sveriges offentliga måltider tävlar varje år nominerade kockar om att bli årets senior-, förskole- eller skolkock.
  • Varje kock lagar två rätter. En som de valt ut i förväg och en som de får veta på plats, i en så kallad ”hemlig låda”.
  • Varje rätt ska serveras som 6 portioner.
  • Juryn ger varje tävlingsdeltagare poäng utifrån bland annat kreativitet, presentation, smak, matsvinn och hur bra rätten anpassats efter målgruppen och det offentliga köket.
  • Från Sigtuna kommun var Adam Brolund nominerad som ”Årets seniorkock” och Jan Johansson som ”Årets förskolekock”.
  • Utöver kockarnas tävling prisades även offentliga kök runt om i landet. Här fick hela 19 av våra egna kommunala kök pris, från en upp till tre stjärnor.