Publicerad:
Vi stärker arbetet mot välfärdsbrott – ny analys visar vägen framåt
Vård- och omsorgsförvaltningen har nyligen genomfört något som kallas för en Crime proofing-analys. Det är innovativt verktyg som används för att förebygga felaktiga utbetalningar och välfärdsbrott.
Genom att djupdyka i riktlinjerna för hur personlig assistans utförs har vi identifierat var riskerna för felaktigheter kan uppstå. Nu har vi en tydligare bild av vad vi kan förbättra. Den här analysen har genomförts av ett team från flera delar av vård- och omsorgsförvaltningen. Resultatet ger oss större kunskaper om både risker och vilka skyddsmekanismer vi redan har på plats.
Nu finns riktlinjer på plats
Arbetet med analysen är en del av BRÅ, Brottsförebyggande rådets, projekt för att stötta kommuner i utsatta områden. Vi är en av de första kommunerna i Sverige som inom vård- och omsorgsförvaltningen implementerat analysmodellen Crime proofing. Vi gör det för att säkerställa att utbetalningar från välfärdssystemet hanteras korrekt och effektivt.
Crime proofing har använts för att identifiera risker och stärka vård- och omsorgsförvaltningens förebyggande arbete mot fusk och oegentligheter. Genom analysen har både kända och nya risk- och skyddsfaktorer blivit identifierade. Det har resulterat i nya och konkreta förslag och riktlinjer som ytterligare ska minska risken för felaktiga utbetalningar.
Vi har förbättrat samarbetet med andra myndigheter
I och med arbetet med BRÅ och den här analysen har vi stärkt samarbetet med myndigheter som Försäkringskassan, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Skatteverket och andra kommuner. Genom att jobba tillsammans blir vi ännu bättre på att förebygga välfärdsbrott och säkerställa att varje skattekrona används rätt.
Med Crime proofing-glasögonen på har vi fått in en ny dimension i vårt arbete. Vi fortsätter nu att utveckla arbetet mot välfärdsbrott för att säkerställa att kommunens resurser kommer de som bäst behöver dem till del, säger Karoline Saga, utredare vid vård- och omsorgsförvaltningen.
Vad händer nu?
- Karoline Saga medverkar den 24 och 25 oktober vid SKR:s nationella konferens "Att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet". Tillsammans med Göteborgs stad presenterar hon där vårt arbete med Crime proofing inom personlig assistans.
- Crime proofing-metoden visade sig vara så effektiv att vi planerar att använda den även inom andra områden i vård- och omsorgsförvaltningen.