Publicerad:
Nu peppar elever varandra att läxläsa efter skoltid
Kombinationen läxläsning, aktivitet och mellanmål är ett bra upplägg, i alla fall om du frågar eleverna på Norrbackaskolan. Närmare 50 elever deltar varje måndag och onsdag, en kraftig ökning sedan projektet startade i våras.
Elise Rohdin går i femte klass och deltar varje måndag och onsdag när det erbjuds läxläsning, mellanmål och aktivitet.
Det är kul att man kan få hjälp om man inte har blivit klar med något på lektionerna. Jag brukar arbeta med matematik och något SO-ämne. Men jag gör också läxor så att jag hinner jobba undan och få mer fritid efter skolan.
I slutet på mars startade en satsning på att utöka studiestödet efter lektionstid på Norrbackaskolan. Skolan började erbjuda ett stadigare mellanmål och olika fritidsaktiviteter som kommunens mobila fritidsledare anordnar. Det blev succé direkt och antalet elever som stannar kvar efter skoltid är nu uppe i cirka 50 varje gång.
Vi får jättegoda mellanmål, ofta smoothies eller toast. Ibland får vi korv med bröd. Allt är jättegott, säger Elise.
Elise stannar alltid på fritidsaktiviteterna efteråt och tycker om fria aktiviteter i idrottshallen.
Anna Svensson är rektor på skolan och säger att det är viktigt att det finns en struktur för hela upplägget. På Norrbackaskolan finns fem till sex av personalen med varje gång.
Vi har utbildade lärare, en specialpedagog och en speciallärare på plats. Det kommer ett femtiotal elever varje måndag och onsdag och det vi har hört är att eleverna tycker att stödet har hjälpt dem på lektionerna, att saker och ting har blivit lättare. Det är mycket glädjande att höra.
Anna Svensson fortsätter:
Vi märker att eleverna peppar varandra att komma. Det känns som vi har hittat ett meningsfullt sätt att få eleverna att stanna kvar på skolan efter skoltid och delta i våra aktiviteter.
Varannan onsdag kommer kommunens mobila fritidsledare från Ungdomens hus i Märsta. Eleverna har bland annat fått måla tavlor som ska sättas upp i matsalen när de är klara.
Med kombinationen studier, mellanmål och fritidsaktivitet vill vi även att eleverna ska lära känna fritidsgårdarna som erbjuder aktiviteter för 11-15-åringar, säger Anna Svensson.
Elise är inte klar med sin målning ännu.
Jag målar en av bokstäverna, det ska stå Norrbackaskolan i matsalen, säger hon.
Den utökade satsningen på studiestödet på Norrbackaskolan är ett projekt inom den kommunövergripande reformen Samhällsbyggnadslyftet och kommer att fortsätta även nästa år. Det blev klart efter ett möte i kommunstyrelsen i Sigtuna kommun den 14 oktober. Samhällsbyggnadslyftet är ett högt prioriterat arbete i Sigtuna kommun som startade 2021. Syftet är att minska och motverka segregationen i kommunen samt att stärka hela kommunens attraktivitet.
Läs också artikeln ”Omedelbar succé för satsning på studiestöd på Norrbackaskolan”