Publicerad:
Äldre är allt mer nöjda med sin omsorg
I Socialstyrelsens årliga enkätundersökning med de personer över 65 år som har hemtjänst och bor i särskilt boende berättar 76 procent att de totalt sett är mycket eller ganska nöjd med sitt särskilda boende – en ökning med 15 procentenheter jämfört med förra året. För hemtjänsten är siffran 74 jämfört med förra årets 73.

Jag konstaterar att tre av fyra äldre eller deras anhöriga är nöjda med kommunens omsorg av våra äldre kommuninvånare. Mycket glädjande. Samtidigt är ytterligare förbättringar genomförda efter att undersökningen genomfördes, exempelvis lunchbufféer på äldreboenden och vi kommer fortsätta att arbeta för de äldres bästa, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Erik Sedig (KD).
Undersökningen är ett bra underlag i det fortsatta utvecklingsarbetet
I enkätundersökningen, som heter ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?”, ger personer över 65 år sin uppfattning om hemtjänst och särskilda boenden. Ett syfte med den är att ge äldre personer möjlighet att ge synpunkter på hur de uppfattar äldreomsorgen. Ett annat syfte är att ansvariga i kommuner och i verksamheter ska få underlag som kan användas för att utveckla äldreomsorgen utifrån de äldre personernas perspektiv. Frågor om hemtjänst och särskilda boenden ingår i undersökningen. I Sigtuna kommun utförs all hemtjänst av privata utförare.
Det är fantastisk roligt att vårt utvecklingsarbete uppskattas av våra äldre och deras anhöriga. Resultatet visar att vi är på rätt väg. Vi fortsätter vår utvecklingsresa utifrån vår vision – Livskvalitet hela livet! säger Annika Vogel som är förvaltningschef.
Särskilda boenden och hemtjänst
- Det finns fem särskilda boenden, varav Sigtuna kommun driver fyra; Ymer, Arhem, Hemskogen och Ärlinghem.
- Ett boende drivs i privat regi av Vardaga, Villa Silverhöjden.
- I Socialstyrelsens resultat för särskilt boende i Sigtuna kommun är alla fem inräknade.
- De privata utförarna av hemtjänst är AdeoCare, Allegio och Olivia Hemomsorg
Sådant som är extra glädjande är att upplevelsen är att språket inte upplevs som ett problem, de äldre upplever att de blir bemötta på ett bra sätt och att personalen är kompetent. Resultatet är en följd av att alla medarbetare inom äldreomsorgen gör ett fantastiskt jobb med den äldre i fokus, säger Leena Vuorinen, avdelningschef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård.
Här är några exempel på insatser som skett de senaste åren
- Fokus på språkkompetens
- Satsningar på mat och måltid
- Solrum
- Vårdhundar
- Förbättringar av ute- och innemiljö
- Förbättrad kommunikation med anhöriga som återkommande samtal och informationstavlor
Fakta - biståndsbeslut för hemtjänst och särskilt boende
- Hemtjänstinsatser och lägenhet i särskilt boende kräver ett biståndsbeslut från kommunen.
- För att du ska kunna bo kvar hemma och känna dig trygg i din vardag kan du få hemtjänst. Det kan vara allt från serviceinsatser några timmar per månad till omfattande omvårdnad med insatser flera gånger per dygn.
- Ett äldreboende, även kallat särskilt boende för äldre, är till för den som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet.
Information om Socialstyrelsens enkät "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?"
- Pågick mellan maj och mars 2024.
- 116 personer av boende i särskilt boende svarade, det är en svarsfrekvens på 45 procent. Svaren lämnades av de äldre själva, tillsammans med anhöriga eller endast anhöriga.
- Inom hemtjänsten svarade 209 personer, en svarsfrekvens på 53 procent.
- I resultaten för särskilda boenden ökade nöjdheten från 61 till 76 procent.
- I resultaten för hemtjänsten ökade resultatet från 73 till 74 procents nöjdhet.
