Publicerad:

Nu knackar vi dörr för din inomhusmiljö

Säg hejdå till mögel, vägglöss och dålig luft. Nu kommer nämligen tre miljö- och hälsoskyddsinspektörer att knacka dörr för att informera våra invånare om vad som är en bra inomhusmiljö och hjälpa dem att upptäcka hälsofarliga avvikelser.

Två personer står bredvid varandra och ler in i kameran. Personen till vänster har grönrutig skjorta och personen till vänster har en mörkgrå tröja.

Adrian Cordero och Thomas Gadeborg är miljö- och hälsoskyddsinspektörer i vår kommun. Inför det uppsökande arbetet har de pratat med andra kommuner som redan är igång med liknande projekt. ”Från de kommunerna har vi bara hört om positiva erfarenheter”, säger Thomas.

I Sverige spenderar vi runt 90 procent av vår tid inomhus. En dålig inomhusmiljö kan därför få stora konsekvenser för vår hälsa. Och långt ifrån alla vet att de har rätt att anmäla fel till fastighetsägaren och få problemen åtgärdade.

Det vill vår miljö- och hälsoskyddsinspektör Thomas Gadeborg ändra på:

Det kan handla om allt från mögel och dålig luft till olika typer av skadedjur. Om det inte anmäls och åtgärdas så riskerar personerna att fortsätta leva i en miljö som är hälsofarlig.

Under hösten så kommer Thomas och hans två kollegor att knacka dörr runt om i vår kommun. Han hoppas att det här ska hjälpa till att nå invånare som vanligtvis inte anmäler avvikelser.

Vi vill berätta för de boende om vilka rättigheter de har, höra om de själva har upptäckt några fel i lägenheten och fråga om vi får kika lite på deras inomhusmiljö.

Vill hjälpa till

Som kommun har vi ansvar för att regler och allmänna råd efterföljs. Men huvudansvaret för inomhusmiljön ligger just hos fastighetsägaren. Om Thomas och hans kollegor upptäcker några avvikelser under besöket så kommer de att kontakta fastighetsägaren eller föreningen som får möjlighet att åtgärda problemet.

Thomas menar att hembesöket inte är till för att bedöma de som bor i lägenheten:

Man behöver inte vara orolig om man har det stökigt hemma. Vi letar bara efter olägenheter som skulle behöva åtgärdas, till exempel mögel och fuktskador.

Och även om Thomas såklart hoppas på att så många som möjligt ska öppna så poängterar han att detta är helt frivilligt:

Det är inte på något sätt obligatoriskt att släppa in oss. Och vi visar alltid upp vår myndighetslegitimation och förklarar varför vi är där.

Initiativet är del av ett nationellt tillsynsprojekt från Naturvårdsverket. Projektet sträcker sig fram till år 2025 och det är upp till varje enskild kommun att delta eller inte.

Men Thomas och hans kollegor kände direkt att det var en bra idé. Han konstaterar:

Vi utvecklar hela tiden våra arbetssätt och vill göra vad vi kan för att så många som möjligt ska få leva i en bra inomhusmiljö.

Vad händer härnäst?

  • Från och med vecka 42 så kan du få ett besök från våra miljö- och hälsoskyddsinspektörer till din lägenhet. De kommer att knacka på hos dig och det är helt frivilligt att ta emot besöket.
  • Syftet med besöket är att hjälpa, inte att inspektera. De kommer att berätta om dina rättigheter, om vad som är viktigt för en bra inomhusmiljö och leta efter tecken på avvikelser som kan vara hälsofarliga.
  • Till en början sker besöken i områdena Tingvalla, Valsta, Norrbacka, Rosersbergsvägen och Ormbergsvägen.
  • Besöken kommer att ske på vardagskvällar mellan klockan 17 och 20.
  • Våra miljö- och hälsoskyddsinspektörer kommer alltid två och två. Och de visar alltid sin myndighetslegitimation för dig.