Publicerad:
Stockholmsenkäten 2024: Resultat för Sigtuna kommun
Resultatet från Stockholmsenkäten 2024 är här. Nästan 1 000 elever i årskurs 9 och i årskurs 2 på gymnasiet har svarat på frågor om bland annat alkohol-, tobaks- och narkotikavanor, trygghet samt psykisk hälsa. Enkäten hjälper oss att utvärdera våra förebyggande insatser och bli ännu bättre.
I våras så fick nära 1 000 elever i vår kommun svara på Stockholmsenkäten 2024. En enkät som skickas ut till skolorna i Stockholms län vartannat år och bland annat mäter alkohol- och drogvanor, trygghet och psykisk hälsa hos elever i årskurs 9 och i årskurs 2 på gymnasiet.
Så vad visar resultatet?
Färre använder alkohol, tobak och narkotika
Andelen elever i vår kommun som röker eller snusar fortsätter att minska. Dock har andelen flickor i årskurs 2 på gymnasiet som snusar ökat något, särskilt när det kommer till vitt snus.
Andelen elever som regelbundet dricker alkohol har också minskat. Och för andra året i rad så minskar andelen pojkar som någon gång har använt narkotika, medan en liten ökning ses bland flickor. Cannabis är det vanligaste narkotikaklassade preparatet bland eleverna i hela Stockholms län.

Foto: Cultura Creative/Johnér.
Föräldrarna spelar stor roll
Resultatet från enkäten visar också att föräldrarnas inställning påverkar hur och om eleverna använder alkohol, tobak och narkotika. Bland de elever som har svarat att de får röka eller snusa för sina föräldrar är till exempel tobaksanvändandet högre.
Tips: Föräldrakollen 2024
Vi vet att ett tryggt vuxennätverk kan göra stor skillnad och påverka våra ungdomars alkohol-, tobaks- och drogvanor. Därför jobbar vi med att bjuda in och informera föräldrar om de faror och risker som finns runt våra ungdomar, men också om vilket stöd som föräldrarna kan få.
I september så ordnade vi till exempel Föräldrakollen 2024. Ett informationsmöte för tonårsföräldrar med polisen, socialtjänsten, MiniMaria, fältassistenterna och Nattvandring Märsta/Sigtuna.
Missade du Föräldrakollen 2024? På vår webbplats kan du se inspelningar av alla kvällens presentationer.
Fler flickor i årskurs 9 känner sig deppiga
Resultatet från enkäten visar att den psykiska ohälsan har minskat bland eleverna i stort. Däremot har andelen flickor i årskurs 9 som svarar att de är ledsna och deppiga utan att veta varför ökat. Närmare 40 procent i den här gruppen svarar också att de skulle vilja ändra väldigt eller ganska mycket på sig själva.
I vår kommun jobbar vi aktivt med att stärka elevhälsoarbetet på skolorna. Till exempel går alla skolkuratorer just nu en utbildning i kognitiv beteendeterapi som är framtagen för just deras yrke. Även skolsköterskorna kommer att få gå en liknande utbildning.
Resultatet från enkäten visar även att andelen elever som utsatts för mobbning har ökat något i hela Stockholms län. Likaså andelen elever som upplever att vuxna inte i lika stor utsträckning ingriper vid mobbning.
I våra skolor råder nolltolerans mot all form av mobbning, kränkande behandling och normbrytande beteende. I våra fem kommunala högstadieskolor finns numera biträdande rektorer med ansvar för trygghet och studiero. En av deras arbetsuppgifter är just att förhindra normbrytande beteende. Vi har också ett barn- och elevombud som fångar upp synpunkter och klagomål från vårdnadshavare när det gäller trygghet och likabehandling i våra skolor. All skolpersonal är skyldig att anmäla kränkningar till rektor som i sin tur ska informera vårt barn- och elevombud. Barn- och elevombudet utgår alltid från barnens och elevernas rättigheter.
Vad använder vi resultatet till?
I år svarade hela 36 374 av länets elever på enkätens frågor. I vår kommun svarade 952 elever på enkäten, vilket ger oss en svarsfrekvens på cirka 80 procent.
Eftersom att så många elever svarar på enkäten blir resultatet värdefullt när vi exempelvis planerar vårt brotts- och drogförebyggande arbete, samt arbetet för trygghet och psykisk hälsa. Då eleverna fyller i enkäten vartannat år kan vi också följa utvecklingen över tid. På så sätt kan vi se vilka insatser som har fungerat bra och hur vi kan bli ännu bättre.
Några siffror för Sigtuna kommun från Stockholmsenkäten 2024
- 90 procent av pojkarna i årskurs 9 och 80 procent av flickorna i årskurs 9 svarar att de inte använder tobaksprodukter. I gymnasiets årskurs 2 är motsvarande andel 71 procent för både pojkar och flickor.
- 81 procent av pojkarna i årskurs 9 och 68 procent av flickorna i årskurs 9 svarar att de inte dricker alkohol alls. I gymnasiets årskurs 2 är motsvarande andel 59 procent för pojkar och 46 procent för flickor.
- 5 procent av pojkarna i årskurs 9 och 7 procent av flickorna i årskurs 9 svarar att de någon gång har använt narkotika. I gymnasiets årskurs 2 är motsvarande andel 13 procent för pojkar och 15 procent för flickor.
- 42 procent av flickorna i årskurs 9 svarar att de skulle vilja ändra ganska eller väldigt mycket på sig själva. Samma siffra för pojkar i årskurs 9 är 26 procent. Samtidigt svarar 63 procent av flickorna i årskurs 9 att det ganska eller väldigt ofta är riktigt härligt att leva. Samma siffra för pojkar i årskurs 9 är 75 procent.