Publicerad:

Vi uppmärksammar Resandefolkets dag och språket Romani chib

På söndag den 29 september är det Resandefolkets dag. Då uppmärksammas resandefolket, som också kallas resanderomer, i Sverige. I Sigtuna kommun visas nu en utställning om det nationella minoritetsspråket Romani chibs ursprung och utveckling, där resandefolkets språk också ingår.

Resandefolket har funnits i Sverige åtminstone ända tillbaka till 1600-talet eller kanske längre än så. Deras språk heter svensk romani, men kallas ibland också för resanderomani.

Erik Broberg jobbar med ett projekt för romsk inkludering i kommunen och han berättar:

Vi kan inte med säkerhet veta om resandefolket har sitt ursprung i just den grupp som omnämns i Stockholms stads så kallade tänkebok den 29 september år 1512. Detta är dock det äldsta kända dokument där den minoritetsgrupp vi idag kallar romer omnämns i Sverige.

Två personer står vid en utställning om romani chib.

Erik Broberg (till höger) och Tony Palm, som både jobbar i projektet för romsk inkludering.

Ny utställning på mötesplatsen i Valsta

Just nu visas en utställning om det nationella minoritetsspråket Romani chibs ursprung och utveckling fram till idag. Svensk romani är den enda av de många språkliga varieteterna som historiskt har talats och utvecklats i Sverige.

Utställningen finns att se på mötesplatsen i Valsta fram till mitten av oktober, sedan kommer den turnera vidare till andra verksamheter inom kommunen. Under nästa år kommer Sigtuna kommun att fästa ytterligare uppmärksamhet kring resandefolkets plats i den svenska historien genom ett samarbete med den forskningsbaserade resandeorganisationen Frantzwagner Sällskapet.