Publicerad:
Energi i kristider: Energirådgivarens bästa tips
Beredskapsveckan är här och vi i Sigtuna kommun vill hjälpa dig att vara förberedd, särskilt när det gäller energi. Här är några konkreta tips från våra energirådgivare:
Förbered och var beredd
- Skapa en krisplan: Skriv ner en tydlig plan för hur du och din familj ska agera vid en kris. Tänk på allt från var ni har ficklampor och filtar till hur ni kommunicerar om telefonnätet ligger nere. Öva på planen regelbundet, så att alla vet vad de ska göra när det väl gäller.
- Känn ditt hem: Gör en lista över alla tekniska installationer i ditt hem och hur de drivs. Rita gärna en enkel skiss över var allt finns. På så sätt blir det lättare att förstå vilka konsekvenser ett strömavbrott får och hur du kan stänga av system vid behov.
Dokumentera och fördela ansvar
- Lista viktiga system: Skriv ner hur dina värmesystem, vattenförsörjning, ventilation och andra viktiga system fungerar. Ta reda på vem som är ansvarig för vad, särskilt om du bor i en bostadsrättsförening eller samfällighet.
- Skapa instruktionsmanualer: Samla information om hur varje system ska hanteras vid en kris. Hur stänger man av dem? Vad kan frysa sönder? Hur startar man om dem? Kontakta din installatör eller vår energirådgivning om du behöver hjälp.
Kommunikation är nyckeln
- Håll dig informerad: Se till att du har tillgång till uppdaterad samhällsinformation, även om internet och elen försvinner. Fundera på hur ni kommunicerar inom bostadsområdet eller med familj och vänner om de vanliga kanalerna inte fungerar.
- Var redo att kontakta andra: Ha viktiga telefonnummer och adresser till hands, till exempel till rörmokare, elektriker eller kommunen.
Reservkraft – En trygghet i mörkret
- Vedeldning och kaminer: Om du har en fungerande eldstad, se till att den är säker och att du har tillräckligt med ved.
- Batterilager: Ett portabelt batterilager kan vara en livlina för att ladda mobilen eller driva viktiga apparater under ett strömavbrott. Större, stationära batterier kan vara ett alternativ för att driva exempelvis cirkulationspumpar i vissa värmesystemet.
- Elbil som reservkraft (V2L): Om du har en elbil med V2L-teknik, kan den fungera som en mobil strömkälla för att driva viktiga apparater i hemmet.
Trygghetspunkter – Tillsammans är vi starka
- Känn till kommunens trygghetspunkter: Sigtuna kommun har platser dit du kan vända dig vid en långvarig kris. Här kan du få värme, vatten och annan hjälp.
- Skapa en lokal trygghetspunkt: Om ni har en gemensam lokal i ert bostadsområde, kan den fungera som en samlingsplats där ni kan hjälpa varandra och dela information.
Kom ihåg: Beredskap handlar om att vara förberedd och kunna ta hand om sig själv och andra, även när det oväntade händer. Tillsammans kan vi skapa ett tryggare och mer motståndskraftigt Sigtuna kommun!
Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta vår energirådgivning för personlig rådgivning och stöd.