Publicerad:

Mat i kristider: Sigtuna kommuns beredskap

Visst kan det kännas lite som en scen från en dystopisk film, men att vara förberedd på en kris är faktiskt sunt förnuft. Och när det gäller mat, så har Sigtuna kommun koll på läget. Vi har pratat med Jonny Salviander, chef för måltidsservice, för att få veta mer om hur de tänker kring måltider och beredskap.

Mat för alla, även när det krisar

Sigtuna kommuns kök är rustade för att klara av minst fem dagar av krisläge . De som prioriteras är de som bor på särskilda boenden, barnen i förskolor och eleverna i grundskolorna. Det finns planer på plats för att hantera olika scenarier, och de jobbar ständigt med att förbättra dem.

Vi har en beredskap för måltider in minst fem dagar i befintliga lager. Prioriterade matgäster är boende på särskilda boenden, barn i förskolor och elever i grundskolor som drivs av Sigtuna kommun, säger Jonny.

När det vanliga inte längre är möjligt

I en kris kan det bli lite skakigt, även på tallriken. Matutbudet och måltidsupplevelsen kan behöva anpassas efter situationen. Kanske behöver kylar och frysar tömmas snabbt, eller så måste ett kök laga mat till många fler än vanligt. Men det finns krismenyer redo för att garantera att alla får mat i minst fem dagar, baserat på vad som finns i lagren.

Måltidsupplevelsen under en samhällsstörning eller kris kommer med största sannolikhet skilja sig 'från en vanlig dag'. Kanske måste man äta i mörker eller ha ytterkläder på sig inomhus, förklarar Jonny.

Matsvinn – ett problem även i kristider

Att minska matsvinnet är en hjärtefråga för Sigtuna kommun, varje dag. De använder ett smart system för att beräkna exakt hur mycket mat som behövs, beställer rätt mängd och lagar maten i omgångar för att undvika att det blir för mycket. Allt svinn vägs och dokumenteras noggrant.

Vi tar hand om mat som blivit över i köket. Det används till att baka bröd, göra olika sallader, spreads eller som ingrediens i en extra maträtt en annan dag, berättar Jonny engagerat.

Näringsrik mat, även när det är knapert

Sigtuna kommun ställer höga krav på alla livsmedel de köper in. De följer noga Livsmedelsverkets riktlinjer och använder ett kostdataprogram för att säkerställa att maten är näringsriktig, även om vissa livsmedel blir svåra att få tag på.

Tillsammans är vi starka

Beredskapsveckan är ett utmärkt tillfälle att tänka igenom hur du och din familj skulle klara er i en kris. Kolla in MSB:s råd Länk till annan webbplats., och Sigtuna kommun kommer gör allt de kan för att se till att alla får mat, även när det stormar.

Jonny Salviander i Galaxskolans kök

Foto: Rosie Alm

Checklista: Preppa med liten budget

  • Öva varje dag på att laga mat av det som finns hemma.
  • Storpack är alltid billigare. Dela med en granne?
  • Lär dig att laga mat från grunden. Kål, potatis, lök och morötter är billigt.
  • Plocka och ta vara på bär, svamp och vinteräpplen.
  • Exempel på prisvärda livsmedel är krossade tomater, syrade grönsaker, linser, bönor, knäckebröd och havregryn.
  • Skaffa kol för att kunna använda utomhusgrillar i bostadsområdet om strömmen gått.

Källa: MSB