Publicerad:

Idrottsglädje på Special Olympic School Day

Några boxades, andra sköt pilbåge. Det var full fart på Midgårdsvallen när vi arrangerade Special Olympic School Day för eleverna på Regnbågens skola i Märsta. Syftet: att skapa intresse för parasporten och få fler barn att våga testa.

Ett gäng personer som är ur fokus spelar handboll på en gräsplan. I förgrunden syns en löparbana och koner.

Efter en regnig morgon bjöd dagen på uppehåll och 20 grader. Perfekta förhållanden för de över 100 elever som fick sporta loss och hänga med lokala idrottsföreningar i tisdags.

Malin Bernt har en ganska ovanlig tjänst. Hon är anställd hos oss för att samordna och utveckla fritidsfrågor för personer med funktionsnedsättning. I september varje år är det nationell parasportvecka i Sverige, och i tisdags arrangerade hon Special Olympic School Day tillsammans med RF-SISU Uppland. En dag då eleverna på vår anpassade skola, Regnbågens skola i Märsta, fick möta lokala idrottsföreningar och sporta tillsammans med dem.

Att sänka trösklarna in till idrotten var enligt Malin ett uttalat mål med dagen.

De här barnen och ungdomarna har ofta svårare att hitta in i en aktivitet på fritiden. Så det var verkligen toppen att så många föreningar var på plats och erbjöd en väg in.

Alla elever fick medalj under en prisceremoni i slutet av dagen. För vissa klasser blev det nästan svårt att hinna färdigt, eleverna ville testa alla sporter och gärna flera gånger. Två av eleverna som testade allt var Elma och Gabriella. Och Gabriella hade en solklar favoritsport:

För mig är det bara handboll som gäller.

Två tjejer står bredvid varandra på en fotbollsplan och ser in i kameran. Tjejen till vänster har röd tröja och svarta träningsbyxor på sig. Tjejen till höger har rosa tröja och svarta träningsbyxor på sig.

Dagen innehöll inga tävlingar utan fokuserade på att alla skulle våga prova. Gabriella och Elma gillar dock tävling och Elma har redan börjat förbereda sig för Funkisfestivalen – Sveriges största melodifestival för personer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. I december ska hon nämligen tävla i vår egen uttagning. ”Jag är inte ett dugg nervös, bara taggad. Det gäller att alla röstar på mig så att jag vinner”, säger Elma.

Funktionärer från Arlandagymnasiet

Vid varje station stod funktionärer från Arlandagymnasiet och visade hur deltagarna skulle kasta, boxa, springa och skjuta. Vid handbollsstationen stod Alva som går sista året på handbollslinjen. För henne var det självklart att tacka jag när hon fick frågan:

Vi har pratat en del om parasport i skolan och fått veta hur vi kan lära ut och bemöta eleverna. Jag tycker en sådan här dag är jätteviktig för den uppmärksammar verkligen alla.

Rodrigo Gomez håller med. Han är idrottslärare på Regnbågens skola och tycker att barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning behöver få ta mer plats i samhället. Och ett sätt att göra det är att möta gymnasieelever och idrottsföreningar såhär.

Idrott är fantastiskt på det sättet, det handlar inte bara om motion. Du får träffa olika människor och alla som möts får en förståelse för varandra.

Och Malin Bernt instämmer.

Det här är en grupp som inte syns och hörs så mycket i samhället. Nu är det dags att de också får ta plats.

En kvinna i rullstol ser in i kameran och ler. Bakom syns en löparbana och en gräsplan.

I sin roll når Malin personer i alla åldrar men fokuserar på barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning eftersom det är den största gruppen i vår kommun sett till antalet. ”Det här är en grupp som lätt blir bortprioriterad i samhället”, säger Malin som är stolt över att hennes roll finns i kommunen.

Vill du också prova en fritidsaktivitet?

Har du eller någon i din närhet en funktionsnedsättning och är nyfiken på att prova en fritidsaktivitet? Då är du välkommen att kontakta oss på mejladressen kontaktcenter@sigtuna.se eller telefonnummer 08-591 260 00. Fråga efter samordnaren för fritid för personer med funktionsnedsättning.

På webbplatsen Fritidsnätet finns en samling av de kultur- och fritidsgårdar samt idrott som erbjuds i Stockholms län, för alla som har en funktionsnedsättning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.