Publicerad:

Vad gör vi när Alzheimers sjukdom drabbar oss?

Den 21 september är det Alzheimerdagen. Under hela vecka 38 sker en mängd aktiviteter som belyser och upplyser om sjukdomen. Välkommen att lära dig mer eller bara delta i våra aktiviteter!

Vi uppmärksammar Alzheimerveckan
genom föreläsningar och aktiviteter!

Här kan du se akiviteter som sker mellan den 16 och 22 september. Aktiviteterna har rubriken "Alzheimerveckan".

Alzheimerveckan i vår evenemangskalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äldre personer går vid stranden av en sjö i höstmiljö.

Bild: Rosie Alm

Vi erbjuder stöd både till dig som är
drabbad och anhörig

Årligen drabbas 25 000 svenskar av en demenssjukdom och av dem är Alzheimers sjukdom den vanligaste, med 15 000 som insjuknar.

Sigtuna kommun kan erbjuda stöd till dig som fått en Alzheimerdiagnos.

Du som drabbats av en kognitiv sjukdom som Alzheimers kan läsa mer på vår sida om demenssjukdom.

Alzheimer och andra kognitiva sjukdomar drabbar ofta även anhöriga väldigt hårt.

Du som är anhörig kan läsa mer om vilket stöd du kan få.

Vad kan jag som anhörig tänka på?

  • Samtala som ni brukar göra. Om personen lever ”i gamla tider”, prata om gamla tider. Glöm inte att det är en vuxen människa du talar med.
  • Försök inte ”rätta”. Säg inte: ”Du kan inte göra så där! Det förstår du väl”.
  • Prata inte förbi eller ”över huvudet”. Påpeka inte brister inför andra. Demenssjukas känsloliv fungerar ofta bättre än den intellektuella förmågan och ingen vill ju bli bortgjord inför andra.
  • Bortförklaringar av svårigheter kan vara ett försvar. Hindra henne/honom inte. Förmodligen behöver hon/han det för att bevara sin självkänsla.
  • Fånga personens känslor. Försök inte tvinga henne/honom att minnas. Säg inte ”minns du vad vi gjorde igår?” Säg istället ”igår var vi ute och plockade vitsippor. Tänk vad de var vackra”.
  • När du känner frustration och begynnande ilska. Försök att inte visa den sjuke det. Gå ifrån och låt ilskan rinna av dig. Be kanske någon annan ta över.
  • Om den sjuke råkar bete sig olämpligt. Påpeka inte detta. Kanske minns han/hon inte händelsen och även om så är fallet, skapar ett påpekande bara olust.
  • Om den sjuke inte klarar av situationen, påpeka inte det. Försök att försiktigt lägga till rätta. Säg till exempel: ”Vi kan hjälpas åt att göra det” istället för ”om jag får göra det så blir det bättre”.
  • Använd både kunskap och fingertoppskänsla. Tänk efter hur den sjuke kan känna och reagera på det du säger eller föreslår. Det är helst personens önskan och alltid hennes/hans bästa som skall vara din drivkraft.

Tipsen i den här faktarutan kommer från Demensförbundet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som är senior kan få stöd med träning och hjärnhälsa!

Även du som vill göra ditt bästa för att förebygga sjukdom kan komma till oss. Alzheimer-forskning visar att fysisk aktivitet, hälsosam kost, sociala och mentala aktiviteter samt hantering av blodkärlsrelaterade riskfaktorer är bra för hjärnan.

Den så kallade FINGER-metoden har tagits fram av forskare inom kognitiva sjukdomar. Här hos oss har vi tagit fram programmet "Livsstil och hjärnhälsa" utifrån den.

Välkommen att läsa mer och att anmäla dig!

Du kan läsa mer om Livsstil och hjärnhälsa på vår hemsida