Publicerad:

Livsstil och hjärnhälsa blir permanent verksamhet i kommunen

Enligt FINGER-studien så finns det fem åtgärder att ta fasta på för att som äldre förbättra sitt minne och bli snabbare i tanken. De som har deltagit i vårt pilotprojekt Livsstil och hjärnhälsa vittnar om att det fungerar. Därför blir satsningen nu permanent.

Två äldre personer tränar tillsammans i hemmiljö. Den ena lyfter två vikter för att träna axlarna. Den andra fäster ett grönt träningsband i dörrhandtaget.

Foto: Plattform.

Sedan i höstas har vi drivit ett pilotprojekt för att optimera våra seniorers hälsa. När projektet utvärderades så var det tydligt att deltagarna upplevde förbättringar i sitt mående och att alla önskade en fortsättning – vilket det nu blir.

Alla våra invånare som är 65 år eller äldre välkomnas nu till programmet som ska göra det enklare att förändra sin livsstil. Programmet kommer dessutom att bli ännu mer individanpassat.

Janette Blomgren är hälsocoach och den som, tillsammans med demensvårdsutvecklare Linda Nordenstam, arbetar med satsningen. Hon säger:

Det är otroligt lyxigt att kunna erbjuda individuell hälsocoachning till så många invånare.

Linda fyller i:

Äldre är inte en homogen grupp utan alla befinner sig i olika faser och behöver hjälp med olika saker. Vi vill erbjuda deltagarna just det som de behöver.

Här kan du läsa om vad två deltagare tycker om programmet. Öppnas i nytt fönster.

Vad programmet innehåller

Programmet Livsstil och hjärnhälsa erbjuder deltagarna ett omfattande stöd och en rad aktiviteter för att främja deras hälsa:

  1. Kartläggning av nuvarande livsstil: En grundlig genomgång av deltagarens nuvarande vanor och hälsostatus för att skapa en personlig plan.
  2. Motiverande samtal: Individuellt stöd för att sätta upp och nå personliga mål för ett hälsosammare liv.
  3. Fysisk träning och sociala aktiviteter: Regelbundna aktiviteter som främjar både fysisk hälsa och social interaktion.
  4. Tillgång till hjärnträningsprogram: Verktyg och övningar för att stärka den kognitiva förmågan.

Det handlar alltså om allt från hälsosam kost till nya bekantskaper och kluriga tankeövningar. Dessutom så sker spännande föreläsningar och workshops inom FINGER-modellens olika områden, vilket ger deltagarna möjlighet att fördjupa sin kunskap och inspireras till fler hälsofrämjande åtgärder.

"Lite före vår tid"

I juli presenterade regeringen förslag till en ny socialtjänstlag som skulle innebära att kommunens ansvar för att arbeta förebyggande och evidensbaserat kommer att öka. Men våra satsningar på Livsstil och hjärnhälsa tog alltså fart långt innan förslaget presenterades. Det känner sig både Janette och Linda stola över.

Det är tydligt att kommunerna nu behöver ställa om till ett mer förebyggande perspektiv och fånga upp behov innan de blivit för stora. Vi var lite före vår tid och det är vi väldigt stolta över.

Här kan du läsa om en av programmets tidigare aktiviteter, gå-fotboll. Öppnas i nytt fönster.

Såhär anmäler du dig

Om du är nyfiken på att göra förändringar i din livsstil och är intresserad av att delta i Livsstil och hjärnhälsa så kan du anmäla dig till programmet. För att anmäla dig så skickar du ditt namn, telefonnummer och mejladress till livsstilochhjarnhalsa@sigtuna.se. Du kan också ringa till kontaktcenter på telefonnummer 08-591 260 00 och fråga efter samordnaren för Livsstil och hjärnhälsa.

Den 10 september hålls en informationsträff om programmet Livsstil och hjärnhälsa. Här får du höra mer om programmet, ställa dina frågor och träffa både Linda och Janette på plats. Informationsträffen är öppen för alla men du får gärna anmäla att du kommer. Här kan du läsa mer och anmäla dig till informationsträffen.

Livsstil och hjärnhälsa i korthet

  • Programmet syftar till att optimera äldres livsstil inom områdena fysisk aktivitet, kognitiv träning, sociala aktiviteter, hälsosam kost och vaskulär riskkontroll, samt till att bryta ofrivillig ensamhet.
  • I programmet erbjuds alla kommunens invånare från 65 år att delta i en rad aktiviteter. Till exempel kartläggning av nuvarande livsstil, motiverande samtal, fysisk träning, hemmaträningsprogram för hjärnan samt inspirerande föreläsningar och workshops.
  • Programmet är en vidareutveckling av en vetenskaplig studie från Karolinska institutet som kallas FINGER-studien. Studien undersökte om man kunde förebygga kognitiv försämring hos äldre genom att göra flera olika livsstilsförändringar samtidigt.
  • Programmet leds av demensvårdsutvecklare Linda Nordenstam och hälsocoach Janette Blomgren samt anhörigstöd.