Publicerad:

Vi inventerar kommunens bebyggelse

Just nu pågår en inventering av bebyggelsen i kommunen, där vi dokumenterar olika byggnader som en del av vårt nya kulturmiljöprogram. Tidigare har vi kartlagt kommunens tätorter Märsta, Rosersberg och Sigtuna. Nu är det landsbygdens tur!

Viby by

Foto: Sigtuna kommun

Inventeringen som pågår just nu är en del av arbetet med vårt nya kulturmiljöprogram. Det kan innebära att du som bor i en äldre byggnad kan träffa på våra konsulter från Norconsult som är ute och inventerar under sommaren.

Vi har träffat så många engagerade och kunniga fastighetsägare och hembygdsföreningar som delat med sig av stor kunskap om den egna gårdens och områdets historia när vi har varit ute och inventerat. Vilken skatt av kunskap det finns ute i kommunen! Det finns miljöer som är helt otroliga, helt i klass med de finaste i hela länet. Kulturlandskapet öster om Arlanda är särskilt intressant ur kulturmiljösynpunkt och här utmärker sig långa familjetraditioner och stolt förvaltande av både byggnader och jordbruk, berättar Ida Holsner, antikvarie på Norconsult AB.

Många områden som tidigare setts som nya är nu över 30 år gamla, vilket innebär att det räknas som äldre bebyggelse. Det ska därför tas med i det kommande digitala kulturmiljöprogrammet.

Det här är ett kulturmiljöprogram

Ett kulturmiljöprogram beskriver vilka byggnader och miljöer som har bedömts vara kulturhistoriskt värdefulla och beskriver den kulturhistoriska miljön runtom i kommunen.

Sigtuna kommuns nuvarande kulturmiljöprogram är från 1985, och sedan dess har lagstiftning och synen på kulturmiljövärde förändrats. I det gamla programmet saknas all bebyggelse från 1945-1993, eftersom den var så ny när programmet togs fram att den inte beskrevs.

Under inventeringen undersöker vi också om de hus som pekades ut 1985 fortfarande står kvar. Förutom att vara en inventering över kulturmiljövärden i kommunen är syftet med ett övergripande kulturmiljöprogram att vara ett stöd i handläggningen av olika typer av ärenden så att kulturmiljön blir mer synlig i planeringsprocessen.

Information om projektet

  • För dig som bor i Sigtuna kommun innebär projektet att två representanter från Norconsult AB kan besöka din fastighet, ställa frågor och fotografera för att dokumentera byggnaden. Konsulterna legitimerar sig alltid i samband med detta och åker i en bil med Sigtuna kommun-logga på.

  • Inventeringen är en del av arbetet med att ta fram ett nytt digitalt kulturmiljöprogram. Kulturmiljöprogrammet kan exempelvis användas som stöd vid handläggning i framtiden. Även eventuella kommande ändringar av byggnader kan anpassas bättre med denna dokumentation och det gör det tydligare hur ny bebyggelse kan anpassas till befintliga kulturvärden i området.

  • Det nya kulturmiljöprogrammet beräknas finnas tillgängligt på vår hemsida kring årsskiftet 2025 – 2026.

  • Här kan du se Sigtuna kommuns kulturminnesprogram från 1985. Pdf, 50.4 MB, öppnas i nytt fönster.