Publicerad:

Sverigefinska familjedagen kommer tillbaka till Äppelparken

För andra året i rad arrangeras Sverigefinska familjedagen i Äppelparken, Märsta, söndagen den 22 september. Dagen bjuder på ett program för både stora och små, med roliga aktiviteter och kulturella inslag. Dagen arrangeras som en del i satsningen kring sverigefinsk och romsk inkludering.

Sandra Häggström med sin kantele. Foto: Adi Ajvazovski

Sandra Häggström med sin kantele. Foto: Adi Ajvazovski.

Finsk kultur i fokus

Under den sverigefinska familjedagen i år blir det bland annat livemusik. Sandra Häggström, som till vardags arbetar som samordnare för nationella minoriteter i Järfälla kommun, spelar kantele som är ett traditionellt finskt stränginstrument. Sandra betonar vikten av musik i språkinlärning:

Kombinationen av att spela kantele, som är ett finskt instrument, och samtidigt lära sig språket via sång ger också en ökad förståelse för den finska kulturen, traditioner och kulturella särdrag.

Finsk musik kommer även att framföras av Dimitri Keiski och hans fru Katja Lukin-Keiski. Dimitri bor numera i Finland, han är uppvuxen i Märsta och har bland annat varit med i TV-programmet True Talent där han fick titeln Sveriges bästa röst år 2011.

Under dagen får besökare även möjlighet att möta kommunens stadsdelsmammor som intervjuas på scen. Intervju blir det även med Toni Palm som är starkt engagerad i det romska inkluderingsarbetet i kommunen. Sverigefinska familje- och kulturföreningen står för fika och korvgrillning.

Evenemanget pågår mellan klockan 10.00 och 15.00 och är öppet för alla utan kostnad. Ingen föranmälan krävs.

Länk till evenemanget på sigtuna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äppelparken i Märsta, en grönskande park.

Äppelparken i Märsta.

Om nationella minoriteter

Sigtuna kommun har sedan år 2010 varit en del av förvaltningsområdet för finska. Sverige har erkänt fem nationella minoriteter och minoritetsspråk, som kommuner och andra myndigheter har ett särskilt ansvar att skydda och främja. Därför gör kommunen särskilda satsningar, bland annat för sverigefinska och romska invånare. Sveriges fem nationella minoriteter är sverigefinnar, romer, tornedalingar, samer och judar.