Publicerad:

Vi fortsätter göra måltiderna trevligare och bättre för våra äldre

Nu är den nya bufférestaurangen på Ymers särskilda boende invigd. Tidigare har liknande restaurang invigts på Ärlinghem och på tur efter sommaren står Arhem och Hemskogen. Varje vardag har restaurangbesökare som vill lämna sin avdelning och ”äta ute” och där välja på tre rätter och salladsbuffé möjlighet att göra det.

Doften i äldreboendet Ymers entré när klockan börjar närma sig 11.30 är ljuvlig. Personalen har preparerat bord med ballonger och serpentiner för en invigningsfest.

Det är febril aktivitet bland personalen som dukar upp salladsbuffé och har varmrätterna på ingång i den lilla matsalen med plats för ungefär 30 gäster.

Två personer tar för sig av salladsbuffet med grön sallad och orangea rivna morötter

De boende på Ymers särskilda boende har att välja på tre varma rätter och salladsbuffét varje dag i restaurangen.

Varm mat och salladsbuffét

Tanken med bufféserveringen i restaurangmiljö är att skapa matglädje, ge större valfrihet, en trivsam upplevelse med möjlighet att äta med andra som inte bor på samma avdelning samt anhöriga. Inte att förglömma äta god mat med härliga dofter och färger.

Vi kan se att flera av våra boende äter mer mat. De tycker om att gå flera gånger och äta lite av varje rätt, säger enhetschefen Karin Lindbergson.

Även de som äter på sin avdelning har tre rätter att välja på

Maten har tillagas på Ekillaköket och även inne på avdelningarna har de boende möjlighet att välja en av tre rätter.

Att skicka varm mat till boendena möjliggör att vi kan laga ännu mer mat från grunden, vi lagar ungefär 80 procent av maten från grunden idag men målet är såklart 100 procent, säger Camilla Lindström, områdeschef och dietist hos Måltidsservice.

Förutom boende och personal fanns representanter från Måltidsservice samt vård- och omsorgsnämnden på plats vid invigningen och lät sig väl smaka.

Det nya sättet att servera maten stimulerar både hälsan och den sociala samvaron för de som bor på våra boenden, säger Erik Sedig, KD, ordförande i vård- och omsorgsnämnden om de nya buffétrestaurangerna.