Publicerad:

Välkommen till S:t Lars för att beskåda "runovering"

Uppdaterad. Tisdag den 2 juli klockan 18 händer något ovanligt och efterlängtat i Sigtuna. Då blir det återigen möjligt att läsa vad Anund på 1000-talet ville förmedla till eftervärlden. En av Sveriges främsta runexperter, runolog Magnus Källström från Runverket på Riksantikvarieämbetet, ska fylla en runsten med ny färg.

I en tidigare version om det här eventet var tiden söndagen den 30 juni - men det blev flyttat på grund av kraftigt regn under söndagen.

Sigtuna museum i samarbete med Sigtuna guideförening bjuder in till en unik chans att se en runsten fyllas i med färg. Det är runolog Magnus Källström som fyller i inskriptionerna på Anunstenen.

Nu restaureras vårt kulturarv - runstenarna

Med tiden har färgen på de båda runstenarna vid S:t Lars förvunnit och stenarna har blivit överväxta av alger vilket gjort det svårare att tyda inskriptionerna. Det här evenemanget är en del av Sigtuna museums arbete med att lyfta fram kulturarvet.

Med vårlökar och ängsmark har olika lager av platsens historia lyfts fram, och nu har turen kommit till runstenarna. Länsstyrelsen har nyligen rengjort stenarna och låtit en stenkonservator se över dem och nu ska de alltså fyllas i med färg.

Hålltider för guidning och restaurering tisdag den 2 juli

  • Klockan 17 startar en guidning utanför Sigtuna museums entré. Museet och Sigtuna guideförening bjuder på guidning med Ansi Jönsson med fokus på runor – både runstenar och runor som ristats på mer vardagliga föremål som har hittats i Sigtuna.
  • Klockan 18.00 hälsar museiintendent Tove Hermansson och Sigtuna guideförenings ordförande Sara Heine välkommen vid Anundstenen, innan Magnus Källström tar vid.
  • Alla programpunkter är kostnadsfria. Ingen föranmälan behövs. Vi bjuder på tilltugg.

Evenemanget arrangeras av Sigtuna museum i samarbete med Sigtuna guideförening. I en tidigare version om det här eventet var tiden den 30 juni - men det blev inställt och framflyttat på grund av kraftigt regn under söndagen.

En runsten syns i bakgrunden. En blomstrande äng syns i förgrunden.

Tisdagen den 2 juli kommer runolog Magnus Källström och fyller i inskriptionerna på den så kallade Anundstenen vid S:t Lars kyrkoruin.