Publicerad:

Simtag mot integrering: Valstakvinnor på kurs på Midgårdsbadet

Det är ingen självklarhet att kunna simma om man har rötter i ett land där det inte ingår i kulturen eller skolundervisningen. Därför har vi under året erbjudit kvinnor att öva vattenvana och simning på Midgårdsbadet.

Visst är det fint att följa med sina barn till simhallen, eller att simma några vändor i bassängen för sitt eget välmående? Eller för den delen besöka ett av våra strandbad? För att fler kvinnor ska känna sig säkra i vatten och i förlängningen kunna simma har vi under vintern och våren erbjudit drygt 20 kvinnor att få bekanta sig med vatten, simtagen och miljön i en simhall.

Deltagarna har vi sökt bland tidigare deltagare i Mamma Uniteds samhällsorienterande kurs om Sverige, en kurs för utrikesfödda kvinnor som vill lära sig mer om bland annat ekonomi, hälsa, arbetsmarknad och föräldraskap. Mamma United är en förening som stöttar mammor i områden med socioekonomiska utmaningar och som vi har ett tätt samarbete med.

Jag visste inte alls hur man simmar innan idag, men nu lär jag mig lite i taget. Simning är väldigt bra för hälsan och jag hoppas kunna bada i simhallen med min dotter snart. Jag är mycket tacksam mot Sigtuna kommun, säger Fakhra Sultana, som har deltagit i kursen.

Motionsbassängen på Midgårdsbadet.

Många har blivit väldigt duktiga och klarar sig med få hjälpmedel. Några har även simmat både bröstsim och ryggsim i stora bassängen utan problem, säger Cecilia Tengbom Berg, simskoleansvarig på Midgårdsbadet.

När den kostnadsfria simkursen är avslutad hoppas vi att många väljer att fortsätta simundervisningen genom någon av Midgårdsbadets kurser. Läs mer på sigtuna.se/midgårdsbadet. Öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Mamma United på mammaunited.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

En tom simbassäng inomhus i en simhall. Det hänger simhjälpmedel på väggen. Till vänster syns stora fönster.

Rehabbassängen på Midgårdsbadet. Foto: Sigtuna kommun