Publicerad:

Nu måste vi hjälpas åt att spara på vattnet

Maj och juni är de månader under året då vi gör av med mest vatten. För att reningsverken ska hinna med måste vi hjälpas åt att spara på vattnet så att det räcker till oss alla. Vi behöver lära oss att spara på vatten även av hållbarhetsskäl, eftersom det krävs energi och kemikalier för att producera dricksvatten. Men, det finns superenkla saker som du kan göra utan att det varken är jobbigt eller försämrar din livskvalité.

  • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten. Ett knep är att ställa en fylld tillbringare med vatten i kylen, så slipper du spola länge varje gång du vill ha ett glas kallt vatten. Och när du borstar tänderna, låt inte vattnet så och rinna utan stäng av kranen under tiden.
  • Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt. Se därför till att fylla tvättmaskinen innan du kör den. Detsamma gäller såklart för den som har diskmaskin.
  • Om du har blommor eller växter som behöver vattnas, se till att göra det tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast så att inte vattnet avdunstar. Har du möjlighet, spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använd det för vattning.
  • Har du pool har du ett extra ansvar, eftersom en normalstor pool kan rymma en årsförbrukning av dricksvatten för en person. Se till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong. Fyll poolen på natten när övrig vattenförbrukning är lägre.

Tack för gott samarbete!

Här kan du läsa mer om hur du kan spara på vattnet.