Publicerad:

Årets vinnare av arkitekturpriset

Nu står det klart Sigtuna brandstation vinner årets arkitekturpris. Priset delas ut av Sigtuna kommun och i motiveringen lyfter juryn bland annat brandstationens självklara plats i landskapet mellan Sigtuna och Märsta.

Sigtuna brandstation

Sigtuna brandstation vid rondellen 263-255. Foto: Sigtuna kommun

Arkitekturpriset delas årligen ut av Sigtuna kommun för att uppmärksamma god arkitektur i kommunen. Efter att invånare och en jury med tjänstepersoner och politiker fått säga sitt, beslutades det att Sigtuna brandstation blir årets vinnare av arkitekturpriset 2024.

En byggnad som innehåller en av våra mest samhällskritiska funktioner behöver inte vara ful. Redan när uppdraget att bygga ny brandstation initierades var det tydligt att stor vikt skulle läggas på att skapa en exteriör som passade in i landskapet och var vacker. Jag tycker resultatet blev över förväntan och att Sigtunas nya brandstation är en mycket värdig vinnare av arkitekturpriset, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vinnarbidraget korades i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott den 7 maj och i mitten av juni hålls en ceremoni för vinnarna. Diplom och pris kommer att delas ut och en plakett kommer att uppföras på platsen.

Vi är väldigt stolta över att kunna presentera Sigtuna brandstation som årets vinnare av arkitekturpriset. Vinnarbidraget går helt i linje med det vi vill uppnå med arkitekturpriset - vilket är att uppmärksamma och skapa intresse för god arkitektur i vår kommun. Brandstationen har en självklar plats i landskapet mellan Sigtuna och Märsta, och det känns väldigt roligt att även våra invånare uppskattar utformningen, säger Peter Andersson, samhällsbyggnadschef i Sigtuna kommun.

Tidigare vinnare av arkitekturpriset är Gretas glänta (2022) och Borgmästarängen (2023).

Juryns motivering:

Den muromgärdade brandstationen har en självklar plats som en borg i landskapet. Utformningen samspelar med omkringliggande åkerlandskap, stengärdsgårdar och närliggande stenbro i respektfull harmoni med Sigtuna kommuns rika kulturmiljö och byggnadstradition med tegel, sten och trä. Sigtuna brandstation har ett samtida och uttrycksfullt formspråk samt präglas av hållbarhet i allt från materialval till funktion och teknik.

Sigtuna brandstation

Foto: Bengt Aili, Stark Arkitekter.

Om vinnarbidraget:

Arkitekter: Niklas Granljung från a och d arkitektkontor och Bengt Aili från Stark Arkitekter
Byggherre: Brandkåren Attunda

Det här är arkitekturpriset:

Syftet med Sigtuna kommuns arkitekturpris är att uppmärksamma och skapa intresse för god arkitektur i kommunen. Priset avser allt från ny-, om- och tillbyggnad till parker och torg eller åtgärder i en kulturmiljö. Ett krav är att byggnaden eller platsen ska ha färdigställts under de senaste tre åren.

Läs mer om arkitekturpriset här.