Publicerad:

Varje frakt är unik och ingen dag är den andra lik

Janne Pitkänen läser första året på YH-utbildningen internationell speditör. Nu gör han sin praktik på ett stort fraktbolag och stortrivs.

Internationell speditör är en bred utbildning där både ekonomi och juridik ingår. När Janne Pitkänen ville prova på något nytt i arbetslivet såg han att utbildningen som går i sin hemkommun, så det blev ett lätt val. Att arbeta som internationell speditör innebär att man planerar och fraktar gods. För att passa behöver man vara lösningsorienterad, stresstålig och tycka om att alla dagar inte ser likdana ut.

Att frakta gods innebär så mycket mer än att beställa att ett paket ska från en plats till en annan. Miljöaspekten har blivit en stor del som att till exempel se till att en lastbil alltid går full båda hållen.

Janne har en bakgrund från frakt sedan tidigare och har bland annat sett till att reservdelar till stora lasermaskiner kommer fram i tid till kunder runt om i världen. Nu gör han sin praktik på ett stort fraktbolag och känner igen mycket.

Jag tycker om att det inte finns någon mall för hur allt ska göras utan jag får vara kreativ och lösa problem. Ingen dag är den andra lik. Jag har just skickat en stor sändning moraknivar och pingisdelar till Japan och en annan sändning där godset skulle gå via Dubai men mellanlanda i Amsterdam. Varje frakt är unik.

Janne säger att han gärna jobbar som internationell speditör, men skulle även vilja prova på att arbeta med stora containrar, sådana som lastas på stora fartyg. Personligheten är viktig i detta yrke.

Man får inte hetsa upp sig för att saker går fel. Kör en lastbil i diket är det bara att lösa. Konflikter i världen kan medföra att flygen inte går eller att de får flyga en annan rutt som tar mycket längre tid. Det är ingen idé att stressa upp sig för det, du kan ändå inte påverka det, men det du kan göra är att lösa kundens problem, säger han.

Här kan du som är nyfiken på utbildningen Internationell speditör få mer information.


Collage. Stor bild på en man, porträtt. I vänsterspalt fyra bilder. Flygplan som lastas, godståg, lastfartyg, lastbil.

Janne Pitkänen läser första året på YH-utbildningen internationell speditör och stortrivs.