Publicerad:

Vi vill att fler ska hitta till mötesplatsen i Valsta

Hösten 2021 öppnade vi upp dörrarna till mötesplatsen i Valsta för allra första gången. Syftet var att skapa en plats dit besökare i olika åldrar kan komma för att få hjälp och stöd eller inspireras och träffa andra. Hur har det gått?

Besökaren Johannes Hanna sitter i en fåtölj framför kameran på mötesplatsen i Valsta.

För att få fler att hitta till mötesplatsen skickar vi ut ett informationsblad till alla hushåll i Valsta samtidigt som vi sprider en nyinspelad film som berättar om vad som finns på mötesplatsen. I filmen medverkar bland annat besökaren Johannes Hanna. Foto: Sigtuna kommun

En plats med många aktiviteter

Just för att flera olika verksamheter finns samlade under ett och samma tak har det gett positiva effekter i form av gränsöverskridande samarbeten och att vi kan erbjuda många olika slags aktiviteter, berättar Sandra Tillbom som är samordnare på mötesplatsen i Valsta.

Mötesplatsen i Valsta är ett samarbete mellan vårt kontaktcenter, Sigtuna kompetenscenter och flera av kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter så som biblioteket och kulturskolan. Under en vecka finns allt från yoga och babyrytmik till läxhjälp och IT-café på schemat, som besökarna hittar direkt innanför entrén i mötesplatsens lokaler i Valsta centrum eller här på vår webbplats.

Eftersom vi i dagsläget har öppet mellan 8-16 på vardagar är det framför allt pensionärer, föräldralediga, studenter, förskolor och arbetssökande som kommer hit. Men ibland har vi även evenemang på kvällstid och en kväll i veckan har vi verksamhet som vänder sig till unga i åldern 15-25 år, säger Sandra Tillbom.

Ari och en besökare tittar på mötesplatsens veckoschema som projekteras på en vit vägg innanför entrén.

Ari Raza som är värd på mötesplatsen i Valsta tittar tillsammans med en besökare på veckoschemat som finns innanför mötesplatsens entré. Foto: Sigtuna kommun

För ökad gemenskap i Valsta

Läxhjälpen för SFI-elever, en grundläggande språkkurs i svenska och IT-cafét för seniorer har mötesplatsen kunnat starta tack vare kommunens satsning Samhällsbyggnadslyftet. Det är insatser som ska främja delaktigheten och gemenskapen i Valsta och nu hoppas vi att ännu fler ska hitta till mötesplatsen och delta i aktiviteterna. Eller vända sig till vårt kontaktcenter på mötesplatsen. För många av de som kommer till vårt kontaktcenter i kommunhuset i Märsta är boende i Valsta som ibland inte vet om att de kan få samma typ av hjälp inne i Valsta Centrum.

På kontaktcenter i Valsta, precis som i kommunhuset, kan man få hjälp med att lämna in handlingar och blanketter eller använda kommunens e-tjänster, få allmän information om kommunens service och svar och vägledning i generella frågor. Man kan också lämna in mindre hittegods till oss, berättar Kaj Gaenger som är chef för kontaktcenter.

Både umgänge och service

För att få fler att hitta till mötesplatsen skickar vi ut ett informationsblad till alla hushåll i Valsta i början av maj samtidigt som vi sprider en nyinspelad film som visar upp och berättar om vad som finns på mötesplatsen. Både informationsbladet och filmen finns på flera olika språk som arabiska och somaliska. I filmen medverkar bland annat Valstabon Johannes Hanna som ofta kommer till mötesplatsen. Han tycker att det bästa är att det finns tillgång till både kontaktcenter och sittplatser. I filmen säger han att man ska våga ta steget och komma in.

Sedan mötesplatsen öppnade har vi sett att behovet av socialt umgänge är väldigt stort i Valsta. Att kunna byta några ord med någon du träffat här tidigare eller med oss som arbetar på plats har visat sig vara betydelsefullt för många. Det känns positivt och givande även för oss som jobbar här, berättar Sandra Tillbom.

Något som också finns på mötesplatsen är möjligheten att hyra lokaler för evenemang och möten, vilket har efterfrågats sedan tidigare av både boende och föreningar i Valsta. De mindre lokalerna kan fungera bra för privatpersoner som vill anordna mindre kalas eller andra tillställningar. Vi hoppas att fler upptäcker och nyttjar även den möjligheten.

Se filmen om mötesplatsen i Valsta

Syntolkning

Filmklipp från Valsta Centrums entré och mötesplatsen i Valstas lokaler varvas med klipp på besökare i olika åldrar som gör olika aktiviteter som att låna böcker, spela instrument, dansa och delta i sagostunder.

Other languages

See the video with subtitles in English, Arabic or Somali here