Publicerad:

Idag flaggar vi för Ukraina

Idag den 24 februari är det ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Det uppmärksammar vi och många andra kommuner genom att hissa den ukrainska flaggan.

Den ukrainska, svenska och sverigefinska flaggan hissad i flaggstänger på Södergatan i Märsta

Den ukrainska och sverigefinska flaggan hissade i flaggstängerna utanför kommunhuset i Märsta. Foto: Sigtuna kommun

Det har gått ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Sedan dess har många flytt landet för att få en säkrare tillvaro. Vi har idag 64 elever på våra kommunala skolor som har flytt kriget och startat en tillfällig skolvardag hos oss.

Sigtuna kommun står alltid upp för frihet och demokrati och vi tar starkt avstånd från alla former av förtryck. Vi vill visa vårt stöd för Ukraina och det ukrainska folket som tyvärr alltid kommer att förknippa den här dagen med sorg och fasa. Det känns därför viktigt för oss att flagga på den här dagen, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.

Birgitta Pettersson, kommundirektör, minns mars för ett år sedan när kommunen förberedde sig för att ta emot flyktingar från Ukraina:

Kommunens verksamheter gick samman och arbetade dygnet runt. Sedan dess har vi fortsatt att arbeta för att vara en välkomnande och trygg plats för de som flyr ett krig som fortfarande pågår, säger hon.

Den 24 februari sammanfaller även med sverigefinnarnas dag. Därför flaggar vi även med den sverigefinska flaggan utanför kommunhuset och Sigtuna museum idag.